14 Απρ 2014

«Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με τις αποζημιώσεις παραγωγών ελαιόλαδου λόγω σχινοκαρπίας»

Δελτίο τύπου 12/04/2014

«Στις 6.2.2014 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Νέα Κρήτη», αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω της σχινοκαρπίας στο Δήμο Βιάννου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις λόγω σχινοκαρπίας.
Έχει λήξει η ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή της Βιάννου και η καταστροφική επίδραση του φαινομένου της σχινοκαρπίας μείωσε την παραγωγή ελαιολάδου κατά 90%.
Συγκεκριμένα στην περιοχή της Εμπάρου η φετινή παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε στους 18 τόνους όταν την περίοδο 2012 – 2013 παρήχθησαν 600 τόνοι, στην κοινότητα Μηλιαράδου η φετινή παραγωγή ανήλθε σε 5 τόνους όταν την περίοδο 2012 – 2013 παρήχθησαν 300 τόνοι ενώ ίδια περίπου είναι η αναλογία φετινής και περσινής παραγωγής και στις κοινότητες Ξενιάκου, Βιάννου, Συκολόγου, Αγ. Βασιλείου και Πεύκου.
Θεωρούμε ότι η άμεση αποζημίωση και ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’ αριθ. 2593/11.2.2014 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 178/25.2.2014 απάντηση:


«Οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη παραγωγή, κακή καρπόδεση) μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Προκειμένου όμως να τύχουν ενίσχυσης οι παραγωγοί, για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων (258379/9.04.2008 - ΦΕΚ 646/11.04.2008) και των Ενωσιακών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007-2013 (2006/C 319/ΕΚ), θα πρέπει:
α) η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο Π.Ε., σε ποσοστό 30% και πάνω σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας,
β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης,
γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και
δ) να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία εξετάζει το φαινόμενο της ακαρπίας εξαιτίας της οποίας προξενήθηκε η μείωση της παραγωγής στις ελαιοκαλλιέργειες της χώρας. Επισημαίνεται ότι, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της επιτροπής φαίνεται να υπάρχει μείωση της ελαιοπαραγωγής. Ωστόσο, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται η έκδοση του σχετικού πορίσματος-γνωμάτευσης από την επιτροπή.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Περιφερειακές Επιτροπές των Π.Ε. προέβησαν σε αξιολογήσεις-επισημάνσεις των ζημιών στις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι δενδροκαλλιέργειες, μεταξύ αυτών και οι ελαιοκαλλιέργειες από όπου προκύπτει επίσης η μείωση της ελαιοπαραγωγής.

Επισημαίνεται ότι, μετά τη συγκέντρωση όλου του απαραίτητου υλικού και τον έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις των Ενωσιακών Κατευθυντήριων Γραμμών και εφόσον, όπως προαναφέρθηκε, εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι παραπάνω ζημιές θα ενταχθούν στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2013 (αφορά τις ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις; του 2013 αρμοδιότητας ΠΣΕΑ) που θα αποσταλεί προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι, η καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς θα ξεκινήσει μετά την έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε.»