20 Αυγ 2014

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω της μειωμένης εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013 που τους καταβλήθηκε.

Παρέμβαση στην Ευρωβουλή προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω της μειωμένης εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013 που τους καταβλήθηκε, έκανε σήμερα 20/08/2014 ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Ο Νότης Μαριάς με ερώτηση του προς την Επιτροπή μεταφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τις τεράστιες περικοπές που έχει υποστεί η εξισωτική αποζημίωση έτους 2013, η οποία τους καταβλήθηκε πριν λίγες μέρες και οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απόγνωση λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής που έχει επιβάλλει με τον ΕΝΦΙΑ η μνημονιακή συγκυβέρνηση.
Με την ερώτησή του ο Νότης Μαριάς ζητά από την Επιτροπή τη λήψη άμεσων μέτρων για την ορθή τήρηση και εφαρμογή των οικείων ρυθμίσεων του δικαίου της ΕΕ εκ μέρους των αρμοδίων ελληνικών αρχών και ειδικότερα του Υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες που προέκυψαν σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω της καταβολής σε αυτούς μειωμένης εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


«Με βάση την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπονται κοινοτικές ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους όπως εξειδικεύονται ειδικότερα για την Ελλάδα με τα μέτρα 211 και 212 του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΕΣΣΑΑ).
Πλην όμως η εξισωτική αποζημίωση που καταβλήθηκε πρόσφατα στους Έλληνες κτηνοτρόφους για το έτος 2013 έχει υποστεί τεράστιες περικοπές σε σχέση με αυτή που καταβλήθηκε κατά τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση λόγω της οικονομικής κρίσης, της αύξησης του κόστους των εφοδίων και της ενέργειας αλλά και της φορομπηχτικής μνημονιακής πολιτικής με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
1. Είναι ενήμερη για τη δραστική μείωση που έχει υποστεί η εξισωτική αποζημίωση έτους 2013 που καταβλήθηκε στους Έλληνες κτηνοτρόφους;

2. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος για την ορθή τήρηση και εφαρμογή των οικείων ρυθμίσεων του δικαίου της ΕΕ εκ μέρους των αρμοδίων ελληνικών αρχών και ειδικότερα του Υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες που προέκυψαν σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω της καταβολής σε αυτούς μειωμένης εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013;»