12 Σεπ 2014

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για την περικοπή διαγνωστικών εξετάσεων πρόληψης μορφών καρκίνου, που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Ερώτηση για την απόφαση της μνημονιακής συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές διαγνωστικών εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν στην πρόληψη από σοβαρές μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του στήθους και του προστάτη,κατέθεσε σήμερα στην Ευρωβουλή ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Ο Νότης Μαριάς επισημαίνει, στην Ερώτησή του, πως η απόφαση αυτή είναι ενάντια στη στρατηγική της Ε.Ε. «Μαζί για την Υγεία», στο πλαίσιο της οποίας καταρτίστηκε το Πρόγραμμα για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας 2014-2020. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, πρωτεύων στόχος είναι η πρόληψη των νόσων σε όλες τους τις μορφές και η προαγωγή της καλής υγείας.
Στην Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι το κοινωνικό κράτος, που υποφέρει εξαιτίας των μνημονίων, δέχεται ένα ακόμη πλήγμα εξαιτίας της ανωτέρω απόφασης, που εγκυμονεί σωρεία κινδύνων για τους πολίτες.
Με βάση τα παραπάνω ο Νότης Μαριάς ερωτά την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη απόφαση της συγκυβέρνησης και για τον τρόπο που προτίθεται να αντιμετωπίζει το ζήτημα, καθώς είναι προφανές ότι παραβιάζεται η στρατηγική της Ε.Ε. για την Υγεία.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Η στρατηγική της Ε.Ε "Μαζί για την Υγεία" στηρίζει την ευρύτερη στρατηγική "Ευρώπη 2020". Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε το τρίτο Πρόγραμμα για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας 2014-2020 (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 282/2014). Όπως ορίζεται, το Πρόγραμμα αυτό οφείλει να συμβάλει στην πρόληψη των νόσων σε όλες τους τις μορφές (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη)  και καθ’ όλο τον κύκλο ζωής των πολιτών της Ένωσης, στην προαγωγή της καλής υγείας, καθώς και να προωθεί υποστηρικτικά περιβάλλοντα για υγιείς τρόπους ζωής.
Στην Ελλάδα, όμως, που το κοινωνικό κράτος έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα, λόγω της εφαρμογής των μνημονίων, με  πρόσφατη υπουργική απόφαση επιβάλλονται περικοπές σε διαγνωστικές εξετάσεις που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και αφορούν στην πρόληψη από σοβαρές μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του στήθους και του προστάτη. Η απόφαση αυτή, που η ιατρική κοινότητα της Ελλάδας έχει χαρακτηρίσει εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη, αποκλείει Έλληνες πολίτες από τη πρωτοβάθμια περίθαλψη και τους αφήνει εκτεθειμένους σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ερωτάται η Επιτροπή:


Είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη απόφαση της συγκυβέρνησης και με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πρακτικές, που αντιτίθενται στην παραπάνω στρατηγική της Ε.Ε. για την Υγεία;»