15 Σεπ 2014

Ο Νότης Μαριάς φέρνει ξανά στην Ευρωβουλή το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Αθήνα, 15/09/2014

Δελτίο Τύπου

Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της εν κρυπτώ υδρόλυσης πάνω στο Cape Ray.

Ερώτηση  για τα ακριβή αποτελέσματα της εν κρυπτώ καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω επί του πλοίου του αμερικανικού ναυτικού Cape Ray, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα στη Μεσόγειο, κατέθεσε στις 12/09/2014 στην Ευρωβουλή ο Νότης Μαριάς.
Με την Ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, ζητά να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον του εγχειρήματος της εν κρυπτώ υδρόλυσης.
Όπως επισημαίνει στην Ερώτησή του ο Νότης Μαριάς, τα αποτελέσματα των επιπτώσεων της υδρόλυσης θα είναι εμφανή μετά από πέντε χρόνια με ενδεχόμενες επιπτώσεις στη μόλυνση του περιβάλλοντος και της θάλασσας και αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό από το φθοριούχο νάτριο.
Μάλιστα, η επικινδυνότητα του εγχειρήματος επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι ενόψει της υδρόλυσης τέθηκε «σε εφαρμογή πρόγραμμα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων». Παρά λοιπόν τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Αμερικανικού Πενταγώνου περί επιτυχούς ολοκλήρωσης της υδρόλυσης, έχει προκληθεί ανησυχία στους κατοίκους της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως και της Ιταλίας, αφού καμία ειδική ενημέρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Για το λόγο αυτό, ο Νότης Μαριάς ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια είναι τα ακριβή αποτελέσματα της παραπάνω υδρόλυσης καθώς και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και στη θάλασσα στο μέλλον.
Ταυτόχρονα, ζητά από την Επιτροπή να διαβεβαιώσει ότι διασφαλίστηκε η τήρηση των αναγκαίων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος κατά την διάρκεια της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

“Ως γνωστόν η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδρόλυσης επί του πολεμικού πλοίου των Η.Π.Α. MV Cape Ray εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (ΟΑΧΟ)  στο οποίο συμμετείχαν και εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ε.Ε.
Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εν όψει της υδρόλυσης τέθηκε «σε εφαρμογή πρόγραμμα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων». 
Παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Αμερικανικού Πενταγώνου περί επιτυχούς ολοκλήρωσης του εγχειρήματος η εν κρυπτώ υδρόλυση έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως και της Ιταλίας, αφού καμία ειδική ενημέρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής  αν και είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα των επιπτώσεων της υδρόλυσης θα είναι εμφανή μετά από 5 χρόνια με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην μόλυνση του περιβάλλοντος και της θάλασσας  και αρνητικές  συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό από το φθοριούχο νάτριο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Ποια τα ακριβή αποτελέσματά της ως άνω υδρόλυσης και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στη θάλασσα στο μέλλον;

2) Μπορεί να διαβεβαιώσει ότι διασφαλίστηκε η τήρηση των αναγκαίων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος κατά την διάρκεια της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης;