16 Σεπ 2014

Το ελληνικό χρέος είναι επονείδιστο και παράνομο

Συνέντευξη του Νότη Μαριά στην εφημερίδα "Η Θεσσαλία"  την Κυριακή 07/09/2014

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Θετικά σχόλια έκανε η Κριστίνα Λαγκάρντ , επικεφαλής του ΔΝΤ , σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας , λέγοντας ότι περιμένει από τους ευρωπαίους να στηρίξουν τις υποσχέσεις τους για διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μπορούμε να αναμένουμε κάποιο θετικό βήμα τον Σεμπτέμβριο ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους;

Τίποτα θετικό δεν μπορεί να αναμένει ο ελληνικός λαός από τη συμπαιγνία της τρόικας, δηλαδή του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως πριν από τέσσερα χρόνια που με ανίερες μεθοδεύσεις μας βάλανε τη θηλιά των μνημονίων και μας εξανάγκασαν σε επαχθή δανεισμό, έτσι και τώρα απεργάζονται νέα σχέδια για την περαιτέρω φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη.
Η μέση ελληνική οικογένεια έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα εξαιτίας της σκληρής πολιτικής που εφαρμόζεται και των οδυνηρών μέτρων που έχουν ληφθεί με την αγαστή συνεργασία της μνημονιακής συγκυβέρνησης.
Δεν συγκινείται, επομένως, ο ελληνικός λαός από τα κροκοδείλια δάκρυα ευρωπαίων αξιωματούχων και τις κατά καιρούς δηλώσεις περί δήθεν ομολογίας λαθών στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής που ακολουθείται.
Η δήθεν διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν είναι τίποτε άλλο παρά στάχτη στα μάτια για όσα εξίσου επώδυνα θα ακολουθήσουν. Απόδειξη η επιμονή της Γερμανίας, που αγγίζει τα όρια της μονομανίας και η οποία εκφράζεται με κάθε ευκαιρία από την κα. Μέρκελ, για συνέχιση της πολιτικής της σκληρής λιτότητας και των διαρθρωτικών, όπως χαρακτηρίζονται, μεταρρυθμίσεων από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Μια πολιτική στημένη εξαρχής με τέτοιο τρόπο για να οδηγήσει στην υπερχρέωση του ελληνικού δημοσίου και στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της πατρίδας μας και της δημόσιας περιουσίας για ένα κομμάτι ψωμί.  
Στη μνημονιακή εποχή η Ελλάδα έχει λάβει υπέρογκα δανειακά κεφάλαια, τα οποία ουδέποτε επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία, αλλά επέστρεψαν ξανά στις τσέπες των δανειστών αφού δόθηκαν για την εξόφληση παλαιοτέρων δανείων.
Όλα αυτά, αποδεικνύουν ότι το ελληνικό χρέος είναι επονείδιστο και παράνομο και επομένως η ελληνική πλευρά υποχρεούται να προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του.

Η ανάληξη της προεδρίας της Κομισιόν από τον κ.Ζακ Κλωντ Γιουνκερ δημιουργεί κάποιες βάσιμες ελπίδες για μια ευνοικότερη αντιμετώπιση της ελληνικής υπόθεσης στο μελλον;

Κάθε άλλο. Ο κ. Γιούνκερ, ο «φίλος» της Ελλάδας, όπως θέλει να τον εμφανίσει η μνημονιακή πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα, ομολόγησε δημοσίως σε πρόσφατη συνάντηση με τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές ότι γνώριζε για την επερχόμενη κρίση στην Ελλάδα, είχε μάλιστα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές και ταυτόχρονα γνώριζε πως Γερμανία και Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στη πατρίδα μας.
Αποδεικνύεται, επομένως, ότι ο κ. Γιούνκερ ως επικεφαλής του Eurogroup και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. δεν έκαναν τίποτε αν και ήταν ενήμεροι ότι υπερχρεώνεται η Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν τα διάφορα γερμανικά και γαλλικά οικονομικά συμφέροντα.
Ο πρότερος, λοιπόν, βίος του κ. Γιούνκερ, όσον αφορά τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον.
Η στάση του αυτή ήταν άλλωστε και ο κύριος λόγος που καταψήφισα την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλησα έτσι να στείλω ένα μήνυμα ηχηρής πολιτικής καταδίκης των προσώπων εκείνων, που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έριξαν την πατρίδα μας στα βράχια.

Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από την πρόσφατη χρεοκοπία της Αργεντινής και πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Καταρχάς, ας μη συγχέουμε τις δύο περιπτώσεις. Συγκρίσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι και άστοχες και αποπροσανατολιστικές.
Ας επικεντρωθούμε στην πατρίδα μας και ας δούμε πως μπορούμε να ανατρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη μερκελική λογική που καταδυναστεύει τους Έλληνες και συνολικά τους πολίτες του ευρωπαϊκού νότου. Το μόνο σίγουρο εκ του αποτελέσματος της εφαρμογής της επιβαλλόμενης πολιτικής, είναι ότι έχουν χρεοκοπήσει οι πρακτικές των μνημονίων.
Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης των χωρών που δεν ανήκουν στον σκληρό βορειοευρωπαϊκό πυρήνα, ώστε να δυναμώσει το κύμα που θα σαρώσει την ανεργία, θα αναστρέψει την ύφεση και θα διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επιδιωκόμενη βιώσιμη ανάπτυξη. Για την  Ευρώπη των Λαών, της εργασίας και της κοινωνικής ευημερίας.

Οι κυρώσεις Ε.Ε. κατά της Ρωσίας θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης και ειδικά της Ελλάδας μετά και την απόφαση της Ρωσίας να απαγορέψει τις προερχόμενες από την Πολωνία εισαγωγές;

Η ψυχροπολεμική διάσταση που λαμβάνει η σύγκρουση Ε.Ε.-Ρωσίας, με την εσπευσμένη και άκριτη επιβολή αρχικά από την πλευρά της Ε.Ε. περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την αντίδραση στη συνέχεια της Ρωσίας, έχει προκαλέσει δικαιολογημένα μεγάλη αναστάτωση. 
Χωρίς αμφιβολία, η απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρώπη και την Αμερική δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνέπειες στην οικονομία του ευρωπαϊκού νότου και φυσικά  της πατρίδας μας.
Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι το 2013 η συνολική αξία των εξαγωγών προς την ρωσική αγορά έφτασε τα 406 εκατομμύρια ευρώ, είναι προφανές ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Παραγωγοί και επιχειρηματίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη Βέροια, την Ημαθία και την Καστοριά, των οποίων οι εξαγωγές σε προϊόντα ροδάκινων και γουναρικών αξίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση.
Γι’ αυτόν το λόγο, με Ερώτησή μου αλλά και σε κοινή παρέμβαση με τους Ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την πλήρη αποζημίωση αλλά και την οικονομική στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και των συναφών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και να αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια της Ευρώπης σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, αφού το ποσό που θα διατεθεί για όλη την Ευρώπη είναι ελάχιστο.

Ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις διαβλέπετε ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα εξευρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών;

Αυτό που είναι κυρίαρχο για μένα είναι να φύγει το συντομότερο η μνημονιακή συγκυβέρνηση. Καθαρές κουβέντες.
Βεβαίως, ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες γιατί ξέρει ότι θα ηττηθεί. Επιδιώκει, λοιπόν, τη συγκρότηση της αναγκαίας προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου θα πρέπει εντός Βουλής να επιδιώξει τη συγκρότηση της λεγόμενης «αναστέλλουσας μειοψηφίας» των 121 βουλευτών, προκειμένου να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές ενισχύοντας παράλληλα εκτός Βουλής τα κοινωνικά κινήματα.

Αντιμετωπίζετε θετικά το προσκλητήριο για συστράτευση και ανασύνθεση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα;
Πάγια θέση μου όσον αφορά τα θέματα των συνεργασιών είναι πως πρέπει να τίθενται σε συγκεκριμένη βάση προκειμένου να είναι υλοποιήσιμες.
Αυτό που περιμένει πάντως ο ελληνικός λαός από μας, πέρα από γραμμές και κόμματα, είναι μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους και στην καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, καθώς και στην κατάργηση όλων των νόμων που εκδόθηκαν σε εκτέλεσή τους. Μια κυβέρνηση που θα αναγκάσει  επιτέλους τη γερμανική πλευρά να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την πατρίδα μας, ύψους τουλάχιστον 162 δις ευρώ πλέον τόκων. Αυτή θα είναι η κυβέρνηση που αξίζει στη πατρίδα.


Νότης  Μαριάς

 Ευρωβουλευτής,

Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου