24 Απρ 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Εδώ και τώρα έλεγχος των λόμπι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



                                    Βρυξέλλες, 24/04/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την άμεση πρόταση για θέσπιση νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των λόμπι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτησε με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Όπως επισημαίνει στην Ερώτηση του, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής η Έκθεση που δημοσίευσε η οργάνωση Transparency International στις 15 Απριλίου 2015 αναφέρει ότι στις 19 χώρες της Ε.Ε. που αξιολογήθηκαν, μόλις 7 διαθέτουν νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τις δραστηριότητες γύρω από τα λόμπι ενώ η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν μέτρια βαθμολογία σε θέματα διαφάνειας σε σχέση με τις δραστηριότητες των λόμπι.
Στη συνέχεια, ο Νότης Μαριάς τόνισε ότι τα αποτελέσματα της Έκθεσης είναι ανησυχητικά διότι δείχνουν έλλειψη μηχανισμών που να διασφαλίζουν δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι οι προσπάθειες για ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν λόγω της επιρροής των χρηματοπιστωτικών λόμπι.
Ο Νότης Μαριάς συνέχισε σημειώνοντας ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία που οι πολιτικοί ηγέτες επιβάλλουν δυσβάστακτες θυσίες στους πολίτες, είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφάνεια γύρω από τον τρόπο λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Παράλληλα, ο Νότης Μαριάς συμπλήρωσε ότι η εγγραφή στο Μητρώο Διαφάνειας το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα λόμπι δεν είναι υποχρεωτική και ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός ποιού χρονικού διαστήματος προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου για τις δραστηριότητες άσκησης των λόμπι στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.