29 Φεβ 2016

Γραπτή Συνέντευξη (Δρόμος της Αριστεράς 27.2.2016): Το Βερολίνο θέλει την Ελλάδα μια τεράστια Λαμπεντούζα

Ερωτήσεις για τη συνέντευξη του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

  1. Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες υψώνουν φραγμούς στα σύνορα τους ή κάνουν πιο αυστηρούς τους ελέγχους μετακίνησης ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι παραπάνω από ορατός. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μια τέτοιας προοπτικής σε μια ήδη καταρρέουσα οικονομικά και κοινωνικά χώρα;
Ως γνωστόν η ζώνη Σένγκεν διαμόρφωσε ένα χώρο χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα των κρατών που προσχώρησαν στη Συνθήκη Σένγκεν. Για λόγους δημοσίας τάξεως και εσωτερικής ασφάλειας η επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ενός κράτους της ζώνης Σένγκεν,  δηλαδή στα σύνορά του με τις άλλες χώρες μέλη Σένγκεν, επιτρέπεται μόνο προσωρινά για διάστημα 30 ημερών που με διαδοχικές παρατάσεις μπορεί να φτάσει μέχρι έξι μήνες. Επιπλέον όταν υφίστανται αποδεδειγμένα σοβαρές αδυναμίες που σχετίζονται με τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της ζώνης Σένγκεν τότε οι χώρες μέλη μπορούν επίσης για λόγους δημοσίας τάξεως και εσωτερικής ασφάλειας να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα για διάστημα έξι μηνών που μπορεί διαδοχικά να παραταθεί μέχρι δύο χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα: