26 Ιουν 2017

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΕ

Αθήνα, 26/6/2017.
Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος  ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής,  Καθηγητής Θεσμών ΕΕ  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καθώς στα Δυτικά Βαλκάνια το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί αναβρασμός, η  Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλο και πιο συχνά επικεντρώνεται στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Στο άρθρο μας αυτό θα επικεντρωθούμε στη  Σερβία, στο Κόσσοβο, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία.

Κανείς φυσικά δεν ξεχνά ότι η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία και η Αυστρία με την εξωτερική πολιτική που ακολούθησαν κατά τη δεκαετία του 1990 φέρουν τεράστια ευθύνη για τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τον πόλεμο που ξέσπασε τότε στην περιοχή με χιλιάδες νεκρούς. Μετά από μια δεκαετία πολέμων και νατοϊκών βομβαρδισμών που στόχευαν τη Σερβία, η χώρα αυτή βρέθηκε να έχει απωλέσει σημαντικά εδάφη στα οποία κατοικούσαν σερβικοί πληθυσμοί. Απώλεσε την πρόσβασή της στη θάλασσα αλλά και το λίκνο του σερβικού πολιτισμού, δηλαδή το Κόσσοβο, ενώ σημαντικές υποδομές της καταστράφηκαν. Σε μια κοινωνία που βρίσκεται έκτοτε σε καθεστώς οικονομικής ανασφάλειας, έρχεται η ΕΕ και με τον πλέον υποκριτικό τρόπο της ζητά, εδώ και τώρα, απόλυτη προσαρμογή στα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα οργάνωσης του κράτους. Και σα να μην έφτανε αυτό, η ΕΕ ζητά την de facto αναγνώριση του Κοσσόβου εκ μέρους του Βελιγραδίου, γεγονός που πέραν των άλλων ενισχύει τον αλβανικό εθνικισμό. Τέλος αφού επισημανθεί ο θετικός ρόλος της Σερβίας στο προσφυγικό θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι  η θέση της Ορθόδοξης Σερβίας είναι στην Ευρώπη και ο Ελληνικός λαός στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Διαβάστε περισσότερα: