16 Μαρ 2012

Νότης Μαριάς: PSI και «επιλεκτική χρεοκοπία»


Η κατάληξη της χώρας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» οφείλεται στην τρόικα και στην κυβέρνηση, που επέβαλαν το Μνημόνιο της χρεοκοπίας, το οποίο ήταν δεδομένο ότι θα αποτύχει.



Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, η πατρίδα μας ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου του 2012 βρίσκεται σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» («selective default»).

Αυτό δεν οφείλεται τόσο στη σχετική απόφαση της Standard & Poor’s, που χαρακτήρισε τη χώρα μας σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (Πρώτο Θέμα, 28/2/2012), όσο στο γεγονός πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχτηκε ότι πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και, ως εκ τούτου, για όσο διάστημα θα διαρκεί αυτό το καθεστώς, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων σε ελληνικά και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μάλιστα, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την παραπάνω απόφαση της Standard & Poor’s αποτελεί μνημείο υποτέλειας, αφού όχι μόνο δεν την αμφισβητεί, αλλά, επί της ουσίας, την αποδέχεται.

Από τον Ιούλιο του 2011

Βεβαίως, οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης ευθύς εξαρχής είχαν δείξει τις διαθέσεις τους. Έτσι, μετά την περίφημη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου του 2011 για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισήμανε ότι «το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών (PSI) (...) θα οδηγήσει την Ελλάδα σε “περιορισμένη χρεοκοπία” (“restricteddefault” – RD)» (Ισοτιμία, 23-24/7/2011, σελ. 5).

Στη συνέχεια, ήταν «η σειρά του οίκου Standard & Poor’s να προχωρήσει σε υποβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Η υποβάθμιση φέρνει τη χώρα σε βαθμίδα CC από CCC – μία βαθμίδα πάνω από την “επιλεκτική χρεοκοπία”» (Η Αυγή, 28/7/2011, σελ. 7). Μάλιστα, ο εν λόγω οίκος προειδοποίησε με σαφήνεια ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους θα επιφέρει βαθμολογία “selectivedefault”» (Η Καθημερινή, 28/7/2011, σελ. 18). Όσο, δε, «για τη διαδικασία ανταλλαγής, ο οίκος (...) προετοιμάζει τους επενδυτές ότι με την ανακοίνωσή της θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε “selectivedefault”» (ό.π.) και «των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή σε “default”» (ό.π.).

Και Μνημόνιο και «επιλεκτική χρεοκοπία»...

Τις επιπτώσεις της κήρυξης της χώρας μας σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τις έχουμε ήδη αναλύσει εκτεταμένα στο βιβλίο μας Το Μνημόνιο της Χρεοκοπίας και ο Άλλος Δρόμος – Πειραματόζωον η Ελλάς (σελ. 419-459).

Βέβαια, μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να συμβεί αυτό. Να έχει γίνει, δηλαδή, επί δύο χρόνια τεράστια αντικοινωνική επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, να έχει διαλυθεί το κοινωνικό κράτος προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία και στο τέλος η χώρα να κηρύσσει μερική στάση πληρωμών, να μπαίνει σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και η κυβέρνηση να πανηγυρίζει.

Η κατάληξη, όμως, της χώρας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» οφείλεται στην τρόικα και στην κυβέρνηση, που επέβαλαν το Μνημόνιο της χρεοκοπίας, το οποίο ήταν δεδομένο ότι θα αποτύχει. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή είχαμε υποστηρίξει ότι στόχος των δανειστών δεν ήταν η διάσωση της χώρας, όπως μας έλεγε η κυβέρνηση, αλλά η διάσωση των δανειστών και η ταυτόχρονη υπερχρέωση της πατρίδας μας, προκειμένου να λεηλατηθεί στη συνέχεια η δημόσια περιουσία και να «κινεζοποιηθεί» η ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή.

Θα μείνει η «ρετσινιά»

Οι συνέπειες, όμως, της «επιλεκτικήςχρεοκοπίας» θα είναι αρκετά σημαντικές:

1. Για όσο διάστημα η χώρα θα είναι στο εν λόγω καθεστώς οι ιδιώτες και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορούν να πωλούν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν, αφού τα ομόλογα δεν θα έχουν τιμή στην αγορά.
2. Οι εισαγωγές από το εξωτερικό θα γίνονται υπό τον όρο της προεξόφλησής τους με μετρητά, αφού οι ξένες τράπεζες και οι ξένοι προμηθευτές δεν πρόκειται να αποδέχονται επιταγές και εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών.
3. Περαιτέρω, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ξένες τράπεζες αλλά και καταστήματα στο εξωτερικό να μην δέχονται ως φερέγγυες πιστωτικές κάρτες που θα έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες.
4. Τέλος, θα παραμείνει η «ρετσινιά» της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για τη χώρα μας και, μάλιστα, αφού θα έχουμε ήδη υποστεί τεράστια μείωση των εισοδημάτων μας.

Και έπεται συνέχεια, ανάλογα με το πώς θα καταλήξει η διαδικασία του PSI. 


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα