17 Ιουλ 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/07/2013

«Συζητούμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει κυριολεκτικά αναστατώσει τη χώρα. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πλατείες της χώρας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μαζική αντιλαϊκή επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ήμασταν πριν από λίγο με αντιπροσωπεία Βουλευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Και εκεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι εκπαιδευτικοί μας έθεσαν τα θέματα με κραυγή αγωνίας. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο κοινωνικός Αρμαγεδώνας! Πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση που γίνεται στους ίδιους τους πολίτες!

Φέρνετε, λοιπόν, εδώ ένα πολυνομοσχέδιο που για μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μίνι μνημόνιο. Και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε και στη σημερινή συζήτηση όχι μόνο αναλύοντάς το και καταγγέλλοντας το, αλλά ταυτόχρονα και με τη στάση που θα κρατήσουμε στην ψηφοφορία επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου. Και θα είμαστε καταδικαστικοί.

Γιατί φέρνετε, όμως, αυτό το πολυνομοσχέδιο; Το φέρνετε, όπως λέτε, γιατί είναι προαπαιτούμενο για να δοθούν οι δόσεις τμηματικά, δηλαδή τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προσέξτε, όμως, τι θεωρείτε ως δόση:

Πρώτον, το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που θα μας επιστρέψουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που αποκόμισαν παίζοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά, το γνωστό SMP. Δηλαδή, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τους πλήρωσε ο ελληνικός λαός αέρα κοπανιστό που έβγαλαν, που για να τα πληρώσουμε δανειστήκαμε και βγάλαμε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με τουλάχιστον 4,5% επιτόκιο. Και μας γυρνάνε πίσω τα κέρδη τους ένα χρόνο μετά. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία! Αυτή είναι η δόση!

Δεύτερον, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωζώνη.

Τρίτον, 1,8 δισεκατομμύρια από το ΔΝΤ τον Αύγουστο, μισό δισεκατομμύριο από την Ευρωζώνη και μισό δισεκατομμύριο, ξανά, επιστροφή κερδών.


Το ερώτημα, όμως, είναι: «Που θα πάνε αυτά τα χρήματα που θα έρθουν;»

Υπάρχει μια ανακοίνωση του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, του Πάνου Καμμένου, στις 9/7/2013, η οποία αποδεικνύει ότι από τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ των τμηματικών δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου πληρώνονται 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για αυτά που βγάλαμε για να πληρώσουμε το τοκογλυφικό ομόλογο της ΕΚΤ στις 20 Μάιου, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε κέρδος 2.240.000.000 και τα οποία υποτίθεται ότι θα τα πάρουμε του χρόνου, αν τα πάρουμε. Επίσης, πληρώνονται 1,9 δισεκατομμύρια σε ομόλογα, 270 εκατομμύρια σε ομόλογα που λήγουν στις 20 Αυγούστου και 86 εκατομμύρια σε τόκους.

Αυτά τα ομόλογα έχουν αριθμό: EG04337 και EG045199. Εκεί πάνε τα περίφημα ποσά που έρχονται από τη δόση.

Και να θυμίσουμε ότι από τα 219 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει πάρει μέχρι σήμερα η χώρα ως δανειοδότηση επί τρία έτη, για να έχει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, χιλιάδες μαγαζιά κλειστά και τέσσερις χιλιάδες αυτοκτονίες, τα οποία δήθεν έσωσαν την Ελλάδα, μόνο τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ έπεσαν στην αγορά. Όλα τα άλλα πήγαν πίσω για να πληρωθούν παλιά ομόλογα, παλιές δανειοδοτήσεις, για να διασωθούν οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών και των ξένων τραπεζών και να έχουμε την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση, που στην ουσία είναι η διατήρηση των ολιγαρχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ηγεσία των τραπεζών όταν δεν έχουν καν την ιδιοκτησία.

Φυσικά, το Μάιο 2013, με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το χρέος έφτασε στα 317,8 δισεκατομμύρια, το οποίο ήταν στα 330 δισεκατομμύρια όταν μπήκαμε στο μνημόνιο.

Υπάρχει, όμως, δημοσιονομικό όφελος γι’ αυτή την αναστάτωση; Ποιο είναι το όφελος που κερδίζετε; Εδώ είναι το περίφημο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΔΗΜΑΡ. Το Μεσοπρόθεσμο στη σελίδα 7 λέει: «Πρόγραμμα κινητικότητας και αποχωρήσεων».

Τι θα κερδίσει το κράτος; Για μεν το 2013 θα κερδίσει 49,4 εκατομμύρια ευρώ, για δε το 2014 59,5 εκατομμύρια. Και μέχρι το 2016 το συνολικό δημοσιονομικό όφελος θα είναι 106,8 εκατομμύρια ευρώ. Για 106 εκατομμύρια ευρώ γίνεται όλη αυτή η αναστάτωση.

Εμείς κάνουμε μια πρόταση για το που θα βρούμε τη διαφορά αυτή. Σας λέμε, λοιπόν, ότι πάλι αυτό το «περίφημο» Μεσοπρόθεσμο στη σελίδα 1 λέει: «Έξοδα εκταμίευσης δανείου EFSF…» - δηλαδή προμήθειες στον EFSF για να μας δανείσει - «…μόνο για το 2013, 130 εκατομμύρια. Σύνολο μέχρι το 2016; Τριακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.» Να το ισοδύναμο μέτρο. Από εκεί κόψτε για να μην διώξετε τους χιλιάδες υπαλλήλους.

Τι περιέχει, λοιπόν, το περίφημο μίνι μνημόνιο;

Πρώτον, περιέχει ένα φορομπηχτικό νομοσχέδιο το οποίο δεν βοηθά την ανάπτυξη, αλλά επιτίθεται στους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεύτερον, έχει τακτοποιήσεις. Δηλαδή, όσοι είναι στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ρύθμιση αποκτούν ασυλία και ακαταδίωκτο. Από ποιους; Από μια πλειοψηφία που λέει ότι δήθεν θέλει να βάλει τάξη στο δημόσιο, ότι δήθεν δεν ανέχεται τη σπατάλη στο δημόσιο, ότι δήθεν δεν ανέχεται να γίνονται αυθαιρεσίες. Και έρχεται προκαταβολικά και για κάθε μελλοντική ενέργεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των Golden Boys με τις υψηλές αμοιβές, δίνει ασυλία και ακαταδίωκτο. Αυτό είναι το ηθικό έρεισμα της περίφημης μνημονιακής πλειοψηφίας.

Τρίτον, έχει διατάξεις σε σχέση με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που επιτρέπουν στα στελέχη της τρόικα που απασχολούνται στην Ελλάδα, στους υπαλλήλους του κ. Ράιχενμπαχ και την παρέα του, να μην έχουν ούτε «πόθεν έσχες» ούτε να υφίστανται καμία φορολογία, τη στιγμή που αυτοί είναι οι υπάλληλοι που λένε, «Βάλτε και άλλη φορολογία στον ελληνικό λαό».

Τέταρτον, έχει ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ που διαλύουν την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι έχει διατάξεις από τα άρθρα 76 έως 81 για τους ΟΤΑ και 105 έως και 106 για τη δικαστική προστασία που είναι αντισυνταγματικές, όπως θα αναλύσουμε. Διότι κατατέθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας, την οποία θα αναλύσει αργότερα η κ. Γιαταγάνα. Ούτως ή άλλως και η ίδια η επιστημονική έκθεση της Βουλής υπονοεί, τουλάχιστον για τους ΟΤΑ, ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα. Το αναφέρει στη σελίδα 26.

Σε αυτές τις διατάξεις οι ΟΤΑ τίθενται στην υπηρεσία του μνημονίου, προβλέπεται κατάργηση των σχολικών φυλάκων και διάλυση της δημοτικής αστυνομίας. Επίσης, περιέχει διατάξεις που διαλύουν την Τεχνική Εκπαίδευση, για να αποδειχθεί ότι οι μνημονιακές δυνάμεις δεν έχουν μια αντίληψη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Διότι όταν επιθυμείς παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να έχεις τεχνική εκπαίδευση. Δεν μπορείς να διαλύεις έτσι τόσες ειδικότητες, να στέλνεις δυόμισι χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία, να στέλνεις μαθητές που ήθελαν να σπουδάσουν συγκεκριμένες τεχνικές ειδικότητες να ψάχνονται για το μέλλον τους.

Έχει διατάξεις ακόμα και για τον Ιππόδρομο. Κάτι θα βρεθεί και εκεί να αναλυθεί, γιατί προφανώς υπάρχουν και αρκετά ζητήματα.

Υπάρχουν διατάξεις για το ΑΣΕΠ και κυρίως οι διατάξεις για τη διαθεσιμότητα στο άρθρο 90, για να αποδειχθεί αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι η διαθεσιμότητα οδηγεί σε απολύσεις. Το άρθρο λέει ότι η διαθεσιμότητα διαρκεί οκτώ μήνες μετά την πάροδο των οποίων ο υπάλληλος απολύεται. Αυτό είναι. Και θα πείτε «μα το όφελος είναι το πολύ 106 εκατομμύρια ευρώ». Εδώ είναι το θέμα. Η Τρόικα επιθυμεί για λόγους δογματικούς και ιδεολογικούς να πετύχει έστω και μία απόλυση στο δημόσιο τομέα, γιατί αυτή είναι η αντίληψή της, η αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού, η αντίληψη που θέλει να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία, γενικώς το κοινωνικό κράτος.

Από εκεί και πέρα, σε αυτό το πλαίσιο με αυτές τις διατάξεις των δήθεν ρυθμίσεων και ανασυγκροτήσεων της δημόσιας διοίκησης, δίνονται υπερεξουσίες στους Υπουργούς. Διότι οι Υπουργοί θα καθορίζουν πλέον και την κατάργηση των δομών. Οι υπεξουσιοδοτήσεις αυτές είναι και αντισυνταγματικές και πολιτικά δεν πρέπει να συμβούν. Οφείλει η Βουλή να κρατήσει το δικαίωμα της ανασυγκρότησης της ίδιας της δημόσιας διοίκησης.

Υπάρχουν διατάξεις για το Υπουργείο Υγείας και για την είσπραξη εσόδων από ποιους άραγε; Από αυτούς οι οποίοι δεν έχουν καμία φοροδοτική ικανότητα. Υπάρχουν διατάξεις για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκείμενου να καταπέσει η δικαστική προστασία των προσωρινών διαταγών και αφορά έξι χιλιάδες ανθρώπους των οποίων σταμάτησε η απόλυση.

Τέλος, για να μην ξεχνάμε, υπάρχουν και οι διατάξεις για τον κατώτατο μισθό.

Γιατί η εμμονή της Τρόικας είναι ότι μόνο όταν έχουμε χαμηλούς μισθούς, θα είναι δήθεν ανταγωνιστική η οικονομία. Λάθος. Γιατί μειώσατε τους μισθούς βίαια την τελευταία τετραετία και όμως δεν πετύχαμε ανταγωνιστική ισχύ στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Διότι για να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει κυρίως να επενδύσουμε στην οικονομία της γνώσης, στην οικονομία της τεχνολογίας, στην οικονομία της καινοτομίας, που σημαίνει περισσότερα χρήματα στην παιδεία, περισσότερα χρήματα στις τεχνολογίες και άρα όχι οικονομία που στηρίζεται σε χαμηλά μεροκάματα, γιατί δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε ούτε την Κίνα, ούτε την Ινδία.

Επιφυλάσσομαι να μιλήσω για τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι φορομπηχτικό. Επί της ουσίας χτυπάτε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και αυτούς που έχουν παιδιά. Έχω εδώ έναν πίνακα από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» που νομίζω ότι είναι φιλική ή τουλάχιστον δεν είναι εχθρική στην μνημονική κυβέρνηση. Λέει ότι, όταν έχεις εισόδημα 13.000 ευρώ από το 2012 μέχρι το 2013, η αύξηση που θα πληρώσεις αν έχεις δυο παιδιά είναι 58% και αν είσαι άτυχος να έχεις τρία παιδιά, η αύξηση που θα πληρώσεις σε φόρο είναι 322%. Αν έχεις εισόδημα 16.000 για το 2013, θα πληρώσεις επιπλέον φόρο, αν έχεις τέσσερα παιδιά, 688%. Δηλαδή, όσο πιο πολλά παιδιά έχεις, τόσο περισσότερο φόρο θα πληρώνεις, τόσο θα τιμωρείσαι. Φορολογούν ακόμα και τους ανέργους που ήδη έχουν φτάσει, μόνο στην τετραετία του μνημονίου σε 829.000.

Φορολογείτε άγρια και τους εμπόρους. Θα σας φέρω πάλι έναν αντίστοιχο πίνακα, γιατί είπατε ότι δεν παίρνετε νέα μέτρα. Τι νέα μέτρα να πάρετε; Αυτά είναι τα νέα μέτρα. Όταν αυξάνεις τους φόρους που θα πληρώσεις, να τα νέα μέτρα! Όταν κόβεις τις φοροαπαλλαγές και άρα θα αυξηθεί επιπλέον ο φόρος, να τα νέα μέτρα!

Ακούστε, λοιπόν, για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με 8.000 εισόδημα το 2013, εάν έχει ένα παιδί, θα πληρώσει 1980% παραπάνω. Αν έχει 10.000 εισόδημα το 2013, αν έχει ένα παιδί, θα πληρώσει 766% παραπάνω και, αν είναι άτυχος και έχει δύο παιδιά, 2500% παραπάνω. Αυτή είναι η πολιτική τους, αυτή η αντικοινωνική πολιτική. Και φυσικά 26% φόρος συν 55% προσαύξηση φτάνει μεσοσταθμικά το 40% φορολογία.

Πώς θα υπάρξουν αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Πώς θα σταθούν; Γιατί τα στοιχεία λένε ότι αυτήν τη στιγμή στον ΟΑΕΕ το 60% των οφειλετών είναι οφειλέτες κάτω των 10.000 ευρώ. Δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό κάνει το περίφημο πολυνομοσχέδιο το οποίο απαλλάσσει τα στελέχη του ΤΧΣ. Και διερωτώμαι αν έχει καμία σχέση η παραίτηση του κ. Κολιόπουλου από τη διοίκηση του ΤΧΣ στις 3 Ιουλίου 2013.

Θα πω μόνο για την τεχνική εκπαίδευση το εξής. Η επίθεση που γίνεται αυτήν τη στιγμή στα τεχνολογικά λύκεια είναι άνευ προηγουμένου. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτό χωρίς να έχουμε καν συζητήσει το περίφημο τεχνολογικό λύκειο, χωρίς να έχουμε βάλει τις αρχές και τις προδιαγραφές. Στέλνετε νέους μαθητές και νέες μαθήτριες να φύγουν από τις ειδικότητες που έχουν και να πάνε πού, όταν έχουν κάνει ειδικότητες υγείας; Θα δώσετε ένα κατσαβίδι σε ένα νεαρό κορίτσι να κάνει τον μηχανικό αυτοκινήτων; Αυτοί οι παραλογισμοί δεν μπορεί να συνεχιστούν.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, γιατί είναι ένα νομοσχέδιο μίνι μνημόνιο που διαλύει τη χώρα και ο ελληνικός λαός το γνωρίζει. Γι’ αυτό κινητοποιείται και γι’ αυτό θα κλείσει το δρόμο σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Ευχαριστώ».