2 Αυγ 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/08/2013

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, θα κρατήσω δύο παρατηρήσεις που έγιναν, μία από τον κ. Κουκουλόπουλο ότι έχει βαρύνει το κλίμα και μια παρατήρηση που έκανε η κ. Βούλτεψη ότι δεν υπάρχουν κουρασμένοι Βουλευτές, απαντώντας ουσιαστικά στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα.

Και επειδή πιστεύω ότι το πολιτικό κλίμα όταν ξανανοίξει η Βουλή στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα είναι τελείως διαφορετικό, επιτρέψτε μου να κάνω μία μικρή παρατήρηση.

Πιστεύω ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, αλλά που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη χώρα. Και η σημαντική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, για την οποία έχω μιλήσει δημόσια, είναι η σημαντική απόφαση της FED να πάψει πλέον να κόβει χρήμα. Αυτή είναι μια καθοριστική αλλαγή στο παγκόσμιο σκηνικό διότι η πολιτική που ανέπτυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντίθετα με ό,τι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν να στηρίξουν μέσω της ζήτησης όλη την προσπάθεια που ήθελαν να κάνουν για να ανακάμψουν από τη μεγάλη κρίση.

Και αυτό είναι κάτι που έχει αναδειχθεί σε συζητήσεις και σε αυτήν εδώ τη Βουλή. Αλλά, αυτό έχει ένα όριο το οποίο απ’ ότι φαίνεται ήρθε να πληρωθεί από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε όλο το διάστημα οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και η ίδια η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εταιρείες αξιοποίησαν τις ενέσεις ρευστότητας της FED και έτσι οι Ευρωπαίοι ήταν λίγο τσάμπα μάγκες, θα έλεγα. Δηλαδή, δεν έκοψαν χρήμα, δεν έπαιζαν στην πολιτική της στήριξης της ρευστότητας και της κατανάλωσης, πουλούσαν μια αυταρχική πολιτική με περιορισμούς σε επίπεδο λιτότητας και ταυτόχρονα αξιοποιούσαν όλη τη δυναμική που τους έδινε η FED.

Επειδή αυτό τελειώνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται μπροστά στο εξής δίλημμα: Ή θα αλλάξει πολιτική, που σημαίνει ότι θα περάσει σε κάτι που δεν θέλει η Μέρκελ και που ανατρέπει το ίδιο το Μάαστριχτ ή δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον επ’ άπειρον αυτή την πολιτική της λιτότητας.

Και αυτές οι μεγάλες αντιφάσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές και στην ίδια την Ευρώπη και θα επηρεάσουν τις γερμανικές εκλογές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Γερμανία, που έχουμε αναδείξει από αυτό εδώ το Βήμα, ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού που σε λίγες μέρες θα πάει. Και είχαμε πει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι αντιθέσεις των δανειστών – κατ’ άλλους ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις - υπέρ της ελληνικής πλευράς και για το ζήτημα του δημοσίου χρέους.

Επειδή, όμως, αυτό δεν έχει γίνει, γίνεται ακριβώς το ανάποδο. Δηλαδή, η αντίφαση και το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας από τη FED επηρεάζει και ανατρέπει τους σχεδιασμούς των δανειστών και τις συμφωνίες που έχετε κάνει με τους δανειστές.

Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τις τελευταίες δεκαπέντε, είκοσι μέρες έχουν αναθεωρήσει τις βασικές τους απόψεις όλες οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών; Γιατί, δεν δέχονται την ανακύκλωση των ελληνικών ομολόγων που είναι στα συμφωνηθέντα του Δεκεμβρίου με τον κ. Σαμαρά; Γιατί, οι Κεντρικές Τράπεζες - κυρίως η Γαλλία και οι υπόλοιπες - λένε ότι οι συμφωνίες που έγιναν σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών για το «roll over», για την ανακύκλωση των ελληνικών ομολόγων δεν ισχύουν; Αυτό δημιουργεί δημοσιονομικό κενό 4 δισεκατομμύρια. Τα 4 δισεκατομμύρια είναι τεράστιο ποσό που δεν αναπληρώνεται.

Μαζί, λοιπόν, και με την κατάρρευση της πολιτικής σας θα έρθει αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας και η κατάρρευση της μνημονιακής διακυβέρνησης που έχετε. Διότι, δεν βγαίνει πλέον το πρόγραμμα, δεν βγαίνει ούτε με τους όρους που θέλατε, ούτε με την ανακύκλωση των κεφαλαίων που είχαν συμφωνήσει να κάνουν οι δανειστές. Γίνεται, λοιπόν, μια μεγάλη υποχώρηση των δανειστών γιατί αλλάζει η παγκόσμια σκηνή.

Αν δεν το καταλάβετε αυτό, δεν μπορείτε να δώσετε εξηγήσεις γιατί στο σημερινό ανανεωμένο μνημόνιο σάς λένε ότι θέλετε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δημοσιονομικό κενό να καλυφθούν. Δήθεν επιβάλλουν ξανά αυτήν τη στιγμή την εισφορά αλληλεγγύης και τα χαράτσια και έτσι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, διότι – όπως σας είπα και το πρωί - η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εισπράξει 28 δισεκατομμύρια ευρώ από σήμερα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Άρα, λοιπόν, πάμε σε μια μεγάλη αλλαγή και αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Γι’ αυτό είναι κουρασμένοι οι Βουλευτές και γι’ αυτό θα κουραστεί και η ίδια η κυβέρνησή σας.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, θα περίμενα να γίνει μια συζήτηση πολύ πιο αναλυτική για το ρόλο που έπαιξε η παγκόσμια κρίση στη φούσκα των ακινήτων και για το πώς πραγματικά έχουμε μια νέα γενιά αυθαιρέτων, όπως σωστά παρατήρησε ο συνάδελφος, ο κ. Λαφαζάνης. Διότι έχουμε τα αυθαίρετα πρώτης γενιάς – θα μπορούσαμε να τα πούμε - δηλαδή αυτά που έχουν προκύψει πραγματικά από επεμβάσεις και προσπάθειες που έχουν κάνει άνθρωποι που δεν είχαν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους, που έκαναν πάρα πολλές παρανομίες – κατά την άποψη του κράτους πάντα, - αλλά έχουμε και τη δεύτερη γενιά αυθαιρέτων που πολλά από αυτά είναι αυθαίρετα που προέκυψαν κυρίως λόγω και των ημιυπαίθριων χώρων.

Έχουμε, λοιπόν, τη μεγάλη φούσκα των ακινήτων που παγκόσμια όλα τα ακίνητα είχαν αξία 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που στην Ελλάδα τα νοικοκυριά μεταξύ του 2004 και του 2009 δανείστηκαν 44,9 δισεκατομμύρια ευρώ για στεγαστικά δάνεια. Αυτά τα στεγαστικά δάνεια πήγαν κατά κύριο λόγο για να δημιουργηθούν αυτές οι οικοδομές.

Το διάστημα πριν το 2004 είχαμε τη μεγάλη φούσκα των ακινήτων με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές τους κατά 150%. Ενώ το 2005 είχαμε 215.000 αγοροπωλησίες, το 2012 με την κρίση έχουμε μόνο 20.000 ως 30.000 αγοροπωλησίες.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον υπήρχαν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες διαθέσιμα 200.000 σπίτια. Σημαίνει ότι έχουν καταρρεύσει οι τιμές. Διότι η αξία της περιουσίας των Ελλήνων σε επίπεδο ακινήτων για το 1994 ήταν 240 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό το 1999 έγινε 522 δισεκατομμύρια, το 2002 έγινε 602 δισεκατομμύρια, το 2003 έγινε 643 δισεκατομμύρια, το 2005 έγινε 693 δισεκατομμύρια και η φούσκα το 2008 έγινε 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ – για να καταρρεύσουν στα 510 δισεκατομμύρια ευρώ, ως αξίες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτά, λοιπόν, είναι τα δεδομένα.

Υπάρχει και η έρευνα της Alpha Bank στο τριμηνιαίο περιοδικό του Απριλίου του 2013, όπου επιβεβαιώνει ότι η σημερινή φορολογητέα αξία των ακινήτων είναι 519 δισεκατομμύρια. Ακούστε – γιατί μιλάμε στον αέρα, χωρίς μια ανάλυση και κοινωνική και οικονομική και με δεδομένα - το εξής: Οι Έλληνες που έχουν περιουσία μέχρι 100.000 ευρώ είναι 4.155.000 χιλιάδες. Αυτοί που έχουν περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, είναι 885.000 κ.ο.κ.

Αυτά τα στοιχεία θα θέλαμε να είναι και στην εισηγητική έκθεση, ίσως και καλύτερα στοιχεία, διότι είστε Υπουργείο και έχετε τη δυνατότητα να τα βρείτε.

Να μας φέρετε και να μας δώσετε στοιχεία για το τι συμβαίνει σήμερα στο επίπεδο το αυθαιρέτων. Πόσα είναι τα αυθαίρετα; Σε ποιες εύπορες περιοχές ή λαϊκές συνοικίες είναι τα αυθαίρετα; Για να μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική επιλογή για ένα νομοθέτημα που φέρνετε, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να διαρρυθμίσουμε αυτά τα θέματα που είπατε, όπως μικρότερη ή μεγαλύτερη επιβολή προστίμων κ.λπ. Ως τι συζητάμε και σε ποιο επίπεδο;

Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως είναι η φτώχεια και η ανεργία, που αυτοί οι άνθρωποι που τους καλείτε να καλύψουν τα ποσά των αυθαιρέτων είναι πλέον φτωχοποιημένοι. Και μπορεί να είναι και η μεσαία φτωχοποιημένη τάξη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι χρωστάνε και στην εφορία και στο δημόσιο και στα ταμεία τους. Θα δώσουν και στα αυθαίρετα; Αυτά δεν πρέπει να μπουν αναλυτικά σε μια συζήτηση, κύριοι συνάδελφοι, για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε;

Γι’ αυτό λέμε ότι εμείς θεωρούμε ότι γίνεται μια επίθεση στους φτωχοποιημένους Έλληνες. Υπάρχει μια εισπρακτική φύση και άμα ψάξετε στο μνημόνιο, θα δείτε ότι υπάρχει διεκδίκηση πολύ μεγάλου ποσού που θα έρθει από τα πρόστιμα.

Σήμερα, με βάση δημοσιεύματα, φαίνεται ότι έχουν δηλωθεί πεντακόσιες χιλιάδες αυθαίρετα που προϋπολογίζατε έσοδα 1 δισεκατομμύριο και έχετε πάρει, μέχρι στιγμής, 300 εκατομμύρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επομένως, τι κάνουμε και τι κάνετε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν προϋπολογίζαμε.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Αν έχω λάθος τα στοιχεία, ευχαρίστως να ακούσουμε τη συζήτηση και να τα δούμε. Θα σας πω τι λέει και το μνημόνιο και τι ποσά έχετε υπολογίσει από εκεί.

Τι κάνετε εδώ; Υπάρχουν δύο ταχύτητες. Πριν λίγο, σε αυτήν την Αίθουσα ψηφίσαμε για τον ΕΟΤ. Προσέξτε το άρθρο 31 που ψηφίσαμε – εσείς δηλαδή, διότι εμείς το καταψηφίσαμε - τι λέει: «Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία, οι οποίες είχαν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες».

Πάτε δηλαδή να βάλετε μια τάξη και πριν δύο ώρες έχετε νομιμοποιήσει του ΤΑΙΠΕΔ, έχετε νομιμοποιήσει διάφορα, έχετε δώσει άδεια στα μεγάλα ξενοδοχεία να φτιάξουν εξέδρες, έχετε δώσει άδεια στο ΤΑΙΠΕΔ όταν πωλήσει ακίνητα, αυτά τα ακίνητα να μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους περί αιγιαλού. Κάνατε όλες τις ρυθμίσεις σε αυτό εδώ το νομοσχέδιο του ΕΟΤ – το πήρα πριν λίγο διορθωμένο - που θα ψηφιστεί αύριο στο σύνολό του και τώρα έρχεστε και λέτε άλλα. Είναι αυτή κατάσταση;

Επίσης, εδώ, στο άρθρο 15, ξανά δίνετε ρόλο στο ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί; Για να έχουν αξία η γη και τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, για να γίνει το παιχνίδι και να ξεπουληθούν, για να εισπράξουν οι δανειστές το χρήμα. Το ίδιο και για το κράτος. Ό,τι κάνει το κράτος, νομιμοποιείται. Ό,τι κάνει ο ιδιώτης, ο πολίτης; Όχι! Εκεί θα πληρώσει. Αυτό είναι το ελληνικό κράτος, το οποίο υποτίθεται βλέπει ισότιμα τους πολίτες;

Είπατε ότι έχετε πολιτική για αποκέντρωση κλπ. Θα σας πω δύο πράγματα και θα κλείσω. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και τα θέτει η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής, αλλά θα τα πούμε αναλυτικά σε κάθε άρθρο. Υπάρχουν οι τροπολογίες – δεν θα αναφερθώ, αναφέρθηκα στην αρχή- για την επίθεση που γίνεται λόγω του νέου μνημονίου που θέλει πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις. Γι’ αυτό φέρνετε αυτές τις ρυθμίσεις με την τροπολογία για τις αλλαγές των οργανισμών.

Όμως, θα σας πω και το εξής: Λέτε: «Με την Τράπεζα Γης». Τι σημαίνει αυτό; Αυτός ο οποίος έχει χρήματα, που έχει παρανομήσει, που έχει κάνει αυθαιρεσίες πάνω από 40% και έχει χρήμα, θα πάει στην Τράπεζα Γης, θα αγοράσει συντελεστή και θα είναι εντάξει. Αυτό είναι αποκατάσταση του περιβάλλοντος; Αυτό είναι κοινωνική πολιτική;.

Σας θέτω μια τελευταία ερώτηση. Επειδή οι δανειστές θέλουν να εκδοθούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε ρήτρα γης, για να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα είσπραξης, έχουν καμία σχέση με αυτό οι πρωτοβουλίες που παίρνετε μέχρι στιγμής, ναι ή όχι; Αν το ξέρετε, να μας δώσετε μια απάντηση, διότι γίνονται και άλλοι σχεδιασμοί από άλλες πλευρές.

Επομένως, κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας, εμείς αυτό το νομοσχέδιο, επί της αρχής, το καταψηφίζουμε.

Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο στηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή τους δανειστές, το κράτος, τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αυτούς που αυθαιρετούν, αλλά επιπλέον χτυπάει τους φτωχοποιημένους Έλληνες, προσπαθώντας να εισπράξει επιπλέον ποσά για να πάνε ξανά στους δανειστές.

Ευχαριστώ».