2 Αυγ 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/07/2013

«Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, θα αρχίσω από την τελευταία παρατήρηση του συναδέλφου της ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ έφυγε από την κυβέρνηση, έσπασε τη συμφωνία, οπότε δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ανησυχεί για τη μη εφαρμογή μίας συμφωνίας η οποία ήταν για τρικομματική κυβέρνηση. Αφού, όμως, εσείς αποχωρήσατε, προφανώς σπάσατε και τη συμφωνία. Εκτός αν δεν καταλάβαμε καλά. Αν, δηλαδή, θεωρείτε ότι ισχύει η συμφωνία και θέλετε να την τηρήσετε και απλά φύγατε από την Κυβέρνηση.

Η δική μου αίσθηση, όμως, είναι ότι εσείς σπάσατε τη συμφωνία. Άρα, γιατί ανησυχείτε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για την πατρίδα και το λαό.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Για την πατρίδα, λοιπόν, και τον ελληνικό λαό διαβάστε το νέο μνημόνιο που βγήκε σήμερα, για να καταλάβετε τα αποτελέσματα και της δικής σας πολιτικής, που συμμετείχατε επί ένα έτος. Το νέο μνημόνιο λέει αυτά τα οποία δεν λέγονταν τόσο καιρό.

Κατ’ αρχήν λέει ότι θα έχουμε καινούργιο μνημόνιο. Διότι ήρθατε εδώ όλοι και είπατε, το μνημόνιο τέλος το 2014. Το είπε και ο Σαμαράς. Θα υπάρξει, λοιπόν, και νέο μνημόνιο 2014-2017, επειδή δημιουργείται δημοσιονομικό κενό 4 δισεκατομμύρια τουλάχιστον.

Προϊδέασε γι’ αυτό που θα συμβεί, λέγοντας ο ίδιος ο Σόιμπλε ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα ένα δάνειο ύψους 11 δισεκατομμυρίων για να σωθεί από τη «μεγάλη πολιτική» την οποία έχει κάνει η τρικομματική κυβέρνηση. Πολλοί το ανεβάζουν σε 20 δισεκατομμύρια.

Άρα λοιπόν, αυτά που μας λέγατε μέχρι χθες - ανέβαιναν εδώ διάφοροι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργοί και έλεγαν ότι τελείωσε το μνημόνιο και από το 2014 αρχίζουμε- δεν ισχύουν.

Αυτά λέει το νέο μνημόνιο που έδωσε σήμερα η Κομισιόν στη δημοσιότητα.

Ξέρετε τι άλλο λέει; Διότι σχεδιάζετε μία πολιτική για τον Τουρισμό, η οποία σε όλα τα κράτη πάντοτε στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στην εσωτερική κατανάλωση και συμπληρώνεται από ξένο τουρισμό. Εκτός κι αν έχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός μίας χώρας, όπως γίνεται σε αποικίες. Και σωστά αναφέρθηκε από τον κ. Λαφαζάνη μία νέα έκφραση, «η αποικία τουρισμού», διότι δείχνει ότι αν δεν υπάρχει τίποτα σε μία χώρα, αν υπάρχει κοινωνικό νεκροταφείο - έτσι όπως έχετε καταντήσει την Ελλάδα - προφανώς πρέπει να κοιτάξετε να φέρετε τουρίστες από το εξωτερικό.

Να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι θα διατηρηθεί η δήθεν αλληλεγγύη, η έκτακτη εισφορά της δήθεν αλληλεγγύης και το 2016, ότι θα έχουμε να χαράτσια, ότι οι φόροι στα ακίνητα είναι 2,5 δισεκατομμύρια. Αυτό που σας έδειξα χθες και δεν σας άρεσε, αλλά το έλεγε η «Ναυτεμπορική», είναι ότι 28 δισεκατομμύρια αναζητούνται από σήμερα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει 4,7 δισεκατομμύρια το μήνα. Γι’ αυτό κουράστηκε πλέον όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο κ. Στουρνάρας. Και βλέπω ότι όχι την τετραετία, αλλά ούτε την τετραμηνία δεν θα βγάλει η κυβέρνησή σας, διότι έχει φέρει πλέον σε οικονομικά αδιέξοδα τη χώρα.

Αυτή, λοιπόν, είναι η καινούργια κατάσταση, το νέο μνημόνιο, αυτά που απαιτούν οι δανειστές.

Επομένως, εδώ συζητούμε το θέμα της τουριστικής πολιτικής.

Να επισημάνω, επίσης, ότι επειδή η συνεδρίαση είναι μακροχρόνια, καλό θα είναι η συνάδελφοι που θέλουν να κάνουν κριτική για το τι έχει ειπωθεί στη συνεδρίαση, να την παρακολουθούν μέχρι αργά, να μείνουν μέχρι τη 01:00 που τελειώσαμε εχθές. Γιατί άκουσα κάποιον συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας που έκανε κριτική στις απόψεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά εκείνη την ώρα που μιλήσαμε, κατά τις 24.00, δεν τον είδα στην Αίθουσα. Και επειδή προφανώς δεν την παρακολουθούσε και από το μόνιτορ, δεν έχει εικόνα του τι έγινε.

Διότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κατέθεσαν ένα αναλυτικό πρόγραμμα και μία στρατηγική για τον Τουρισμό, με πιστωτικά εργαλεία, με το πού πρέπει να δοθεί έμφαση, με το ότι πρέπει να υπάρξουν συνέργειες του πρωτογενούς τομέα, του δευτερογενούς τομέα, του τομέα του Τουρισμού, με το ότι εμείς είμαστε υπέρ της αποκέντρωσης και όχι της συγκεντροποίησης, με το ότι εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας υπέρ της μικρής και μεσαίας οικογενειακής επιχείρησης στον Τουρισμό που πρέπει να στηριχθεί.

Αντίθετα, το δικό σας σχέδιο νόμου στηρίζει τους δέκα, είκοσι, τριάντα μεγαλοξενοδόχους, οι οποίοι, βεβαίως, με τις πολιτικές που έχετε, θα πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και θα διαλύσουν τους μικρούς.

Ούτε, όμως, και την ομιλία της κ. Κουντουρά, της Ειδικής Αγορήτριας, που ήταν πάνω από τέσσερα λεπτά ομιλία, άκουσε ο συνάδελφος. Και μας κατηγόρησε ότι παλινδρομούμε μεταξύ της άλφα ή της βήτα πολιτικής δύναμης.

Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έχουμε τις απόψεις μας. Και τις αναλύουμε. Μάλιστα, σας εξηγήσαμε λίγα, απλά πράγματα. Διαβάζετε τα νούμερα χωρίς να καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί η ίδια η οικονομία και το πώς συμβάλλουμε όλοι μας. Διότι για να έχουμε δρόμους, για να έχουμε αεροδρόμια, για να υπάρχουν παροχές, για να υπάρχει Αστυνομία, για να υπάρχει σύστημα Υγείας, για να λειτουργεί το ΕΚΑΒ, πληρώνουμε όλοι οι  φορολογούμενοι, δηλαδή το 55% των φόρων οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η είσπραξη, όμως, των κερδών του «all inclusive» πάει στους δέκα, είκοσι μεγαλομετόχους.

Να, λοιπόν, πώς κοινωνικοποιούνται οι δαπάνες για τον Τουρισμό, αλλά ιδιωτικοποιούνται στις τσέπες ολίγων τα κέρδη από τον Τουρισμό.

Αν, λοιπόν, δεν διαβάσετε με αυτό τον τρόπο τους αριθμούς, δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε τι γίνεται.

Εγώ, όμως, πιστεύω ότι τα ξέρετε. Τα ζείτε. Είστε οι ίδιοι αυτοί που επί χρόνια ακολουθείτε αυτή την πολιτική. Απλά εδώ υπάρχει μία διγλωσσία για το θεαθήναι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και φυσικά, από εκεί και πέρα, έχουμε και το μεγάλο εγχείρημα που είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Διότι διαλύσατε τη χώρα και πρέπει τώρα να βρείτε έσοδα. Και τα έσοδα είναι από τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με το άρθρο 40 παίρνει τεράστια δικαιώματα.  Όσοι είναι παραχωρησιούχοι από το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή πάνε να πάρουν μία επιχείρηση, αυτοί -αν έχουν πολλούς χώρους στους οποίους έχουν εκμισθώσει μικρές επιχειρήσεις- με μία απόφασή - σε ένα αεροδρόμιο, για παράδειγμα, εκτός από τα αφορολόγητα που εξαιρούνται, υπάρχουν και μία σειρά άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει κάποιες μισθώσεις- του παραχωρησιούχου - σε αυτόν που θα δώσει το ΤΑΙΠΕΔ τη δουλειά- αμέσως θα φύγουν έξω.

Αν ζητήσουν αποζημίωση, θα την πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή, οι φορολογούμενοι - μπράβο! - και θα μείνει καθαρός ο χώρος για να αποφασίσει αυτός που θα πάρει τη δουλειά τι θα κάνει.

Όλα αυτά είναι και αντισυνταγματικά και το αναφέρει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, αλλά νομίζω ότι αυτά δεν σας ενδιαφέρουν.

Επομένως, εδώ έχουμε ένα ολόκληρο σύστημα όπου ενισχύονται οι μεγάλοι, χτυπιούνται όσοι πραγματικά αγωνίζονται για τη λειτουργία του χώρου του τουρισμού και στηρίζονται οι δανειστές μέσω της υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ.

Επομένως, είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές επιλογές που έχετε κάνει.

Τέλος, ως προς την τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ, κατ’ αρχάς τι αποδεικνύεται; Από τα δανεικά που πήραμε αποδείξαμε χθες ότι το 98% ξαναγύρισαν στους δανειστές. Υπήρξαν κάποια ποσά για να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, όπου υπάρχουν πολλαπλοί πιστωτές του δημοσίου. Εσείς ποιους προτιμήσατε να εξοφλείτε; Όχι τους μικρούς, όχι εκεί που υπάρχουν μικροοφειλές του δημοσίου, αλλά προτιμήσατε να εξοφλήσετε εδώ την ΕΥΔΑΠ με 1,5 δισεκατομμύριο - εγώ αυτό διαβάζω στην τροπολογία - για να μπορεί πλέον για όποιον την αγοράσει για ένα κομμάτι ψωμί να είναι όλα αυτά καθαρά.

Δεύτερον, για ποιο λόγο λέτε στο άρθρο ότι θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση τι θα πληρώσει το δημόσιο; Αν το δημόσιο χρωστάει, θα του ζητήσει η ΕΥΔΑΠ τα λεφτά. Τι χρειάζεται η υπουργική απόφαση;

Τρίτον, προσέξτε το δημόσιο τι θα πληρώσει. Θα πληρώσει έργα υποδομής, δηλαδή, θα πληρώσει το δημόσιο έργα υποδομής που έκανε η ΕΥΔΑΠ. Όλα αυτά έχουν σχέση με το πώς θέλετε πλέον να κάνετε τις αποκρατικοποιήσεις - βλέπε ξεπούλημα - και της περίπτωσης της ΕΥΔΑΠ, γι’ αυτό και φέρνετε αυτή την τροπολογία. Πρέπει να έχετε και κάποιο λάθος, γιατί λέτε στη δεύτερη σελίδα «προς κάλυψη του ελλείμματος των χρήσεων μέχρι 31-12-2001». Δεν ξέρω τι εννοείτε. Μήπως εννοείτε κάτι άλλο; Το δημόσιο θα πληρώσει 1,5 δισεκατομμύριο μέχρι το 2001; Μήπως είναι λάθος εδώ πέρα; Διότι έτσι βιαστικά όπως τα γράφετε, προφανώς κάνετε και διάφορες γκέλες και θα πρέπει να ψηφίσετε καινούργιο νόμο για να διορθώσετε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Επομένως, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι εμείς εξηγήσαμε αναλυτικά τις θέσεις μας. Η ειδική αγορήτρια και επί των άρθρων τοποθετήθηκε αναλυτικά. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης. Θα πείτε ότι εδώ είναι ανίκανοι να προσδιορίσουν το ΦΠΑ. Την τυρόπιτα που θα φας στο σπίτι σου θα την πληρώσεις με άλλο ΦΠΑ, ενώ την τυρόπιτα που θα φας όρθιος εκεί που την αγοράζεις θα την πληρώσεις με ΦΠΑ 13%. Άμα σου στείλουν το σουβλάκι στο σπίτι, θα πληρώσεις 23%.

Επομένως, αυτά δείχνουν την απίθανη προχειρότητα με την οποία βγήκε η εγκύκλιος, αλλά - φευ! - ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων έβγαλε Twitter και μας έσωσε. Λέει ότι το ΦΠΑ θα είναι συνολικά 13%.

Δεν ξέρω, κύριε Πρόεδρε, αν το Twitter παράγει έννομες συνέπειες.