21 Αυγ 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/08/2013

«Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ,  κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι αυτό το σχέδιο νόμου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να απαντήσουμε στη διγλωσσία που υπάρχει σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα.
Αναλύθηκε –και πολύ σωστά- ότι προκειμένου η χώρα να περάσει σε μία διαφορετική αναπτυξιακή φάση, θα πρέπει να στηρίξει την ανταγωνιστικότητά της και την παραγωγικότητά της στην επένδυση στη γνώση, στην επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην επένδυση στην καινοτομία και –δεν το είπατε- να μη στηρίζεται στην οικονομία εντάσεως εργασίας με μεροκάματα και μισθούς Βουλγαρίας και Κίνας. Γιατί δεν το είπατε; Διότι το μνημόνιο το οποίο ψηφίσατε σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα από το 2010 και μετά, συνεχίζει να στηρίζει δήθεν την ανταγωνιστικότητα της χώρας στη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα.
Θα θυμάστε οι πιο παλιοί ότι το μνημόνιο είχε τρεις στόχους: Το δημοσιονομικό, την ανταγωνιστικότητα και τις τράπεζες.

Στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας ο περίφημος Στρος Καν είχε πει: Η ανταγωνιστικότητα θα στηριχθεί στον αποπληθωρισμό, δηλαδή στη μείωση των μισθών. Και σε αυτή τη λογική προχωρούσατε. Και όταν κάποιοι, που ήμασταν τότε εκτός Κοινοβουλίου, λέγαμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει την παραγωγικότητά της και κυρίως την ανταγωνιστικότητά της στα χαμηλά ημερομίσθια, διότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Κίνα, δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Ινδία, δεν μπορεί κοινωνικά, πολιτικά, αλλά και οικονομικά να γίνει Βουλγαρία, λέγατε άλλα και ψηφίζατε εδώ μειώσεις μισθών.
                                                                                                            
Και έγιναν οι μειώσεις μισθών. Ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας; Διαβάστε τι λέει η Έκθεση του Ειδικού Γραφείου Προϋπολογισμού που έχουμε στη Βουλή. Εξηγούν ότι δεν επετεύχθη η ανταγωνιστικότητα μέσω της μείωσης των μισθών.
Εδώ, λοιπόν, πρέπει να κάνετε μία μεγάλη αυτοκριτική. Δεν την κάνετε! Πρώτο αποτέλεσμα με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο.
Και συνεχίζετε να θέλετε να έχουμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μόνο που τώρα βάζετε μπροστά τους κοινωνικούς εταίρους. Ακούσαμε τον κ. Κορκίδη που είπε να μειωθούν κατά 13% - 14% οι μισθοί στο λιανεμπόριο, δηλαδή σε πεντακόσιες χιλιάδες εργαζόμενους. Να έχουμε, δηλαδή, ακόμα μικρότερη ζήτηση, μικρότερη κατανάλωση, άρα δημιουργία ανεργίας.


Πάρτε το απόφαση: Όσο θα έχετε το μνημόνιο που τα περιγράφει μέσα, που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, δηλαδή το κεφάλαιο 2 που έχει στη μείωση μισθών, θα έχετε αποτύχει. Να, γιατί το μνημόνιο πρέπει να φύγει.
Δεύτερον -να προχωρήσουμε παραπέρα- αυτό το μνημόνιο, το οποίο στηρίζει έτσι την οικονομία της χώρας, μειώνει τις επενδύσεις στην Παιδεία, μειώνει τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, διώχνει τους νέους επιστήμονες. Γι’ αυτό έχουμε αφαίμαξη εγκεφάλων, έχουμε αυτό που λέγεται «brain drain». Διότι έχουμε πλέον αδυναμία απορρόφησης των νέων επιστημόνων. Και φεύγουν! Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της μνημονιακής σας πολιτικής.

Επομένως, πώς θα προχωρήσεις στην καινοτομία, στην επένδυση, στη γνώση, στην τεχνολογία, όταν μειώνονται -όπως μειώνετε εσείς- τα ποσά που πάνε για την Παιδεία, τα ποσά που πάνε για τις νέες τεχνολογίες; Δεν δίνετε ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες. Το κοινωνικό κεφάλαιο φεύγει. Και είναι πολλά δισεκατομμύρια. Ασχοληθήκαμε εδώ, σε αυτήν την Αίθουσα, με τα δισεκατομμύρια που φεύγουν από τις τράπεζες. Όταν, όμως, φεύγουν χιλιάδες επιστήμονες, όταν έχουμε χιλιάδες Έλληνες γιατρούς που έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία ή στην Αγγλία ή σε άλλες χώρες, που και αυτό είναι εξαγωγή κεφαλαίου, αυτό δεν το μετράτε. Θα πρέπει, όμως, να το μετρήσετε και αυτό. Και αυτό, επίσης, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σας.

Τρίτον: Πώς θα προχωρήσουμε στις επενδύσεις στην τεχνολογία, εάν δεν έχουμε επενδυτικά εργαλεία; Κάναμε μία πρόταση: Ίδρυση ειδικής κρατικής τράπεζας που θα μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο σημερινό, 0,5%, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν το κάνετε επί χρόνια ολόκληρα. Το υποβάλαμε και γραπτά στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού. Τι κάνετε; Χθες πληρώσατε το τοκογλυφικό ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Και θα βγάλει 44% κέρδος σε μία νύχτα ο κ. Ντράγκι και η παρέα του και ο κ. Αμούδσεν που ήρθε σήμερα ή θα έρθει αύριο και θα συναντήσει τον κ. Στουρνάρα. Αυτή είναι η πολιτική;

Υπολογίστε, λοιπόν, ότι αυτά τα ποσά που δόθηκαν, θα μπορούσαν να μην έχουν δοθεί. Και είναι παράνομο, κερδοσκοπικό το κέρδος που έβγαλαν. Διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες υποτίθεται ότι έκαναν παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά με απόφαση του Eurogroup για να στηρίξουν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες και όχι για να βγάζουν τοκογλυφικά κέρδη και να τα προεισπράττουν. Και αυτό έχει ως συνέπεια εμείς να στερούμαστε αυτούς τους πόρους.

Κάνω μία παρένθεση, γιατί πήρα μία δέσμευση χθες που ήμουν στο Ηράκλειο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νεφροπαθείς οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, από τον ΟΓΑ, από άλλα ταμεία και για το Δεκέμβριο του 2012 και φυσικά για όλο το 2013. Και υπάρχουν ταξιτζήδες που διαμαρτύρονται. Τους φέρνουν ουσιαστικά δωρεάν από τη Βιάννο και τις άλλες περιοχές για αιμοκάθαρση.

Όλα αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να έχουν πάει στον ΕΟΠΠΥ, αν δεν πληρώνατε αυτό το υπερβάλλον που πληρώνατε ως τοκογλυφικό κέρδος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα βγάλει ή έβγαλε χθες 900 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα είναι τα χρέη στον ΕΟΠΠΥ; Εάν, λοιπόν, αυτά τα χρήματα έμεναν, θα πήγαιναν για το σκοπό που πρέπει κι όχι για να διαλυθεί η κοινωνία και η οικονομία αυτής της χώρας. Να πώς με τέτοιες πολιτικές, εντός του πλαισίου ακόμα, που μπορούσατε να τις κάνετε κι εσείς, δεν τις κάνετε. Να πού έχουμε φτάσει, λοιπόν.
Κάποιος θα πει: «Μα γίνεται επιστροφή, ξέρετε, των κερδών των κεντρικών τραπεζών». Πρώτον, η επιστροφή θα γίνει του χρόνου, αφού θα έχει διαλυθεί η χώρα και δεύτερον, γίνεται σε πολύ χαμηλότερα ποσά.

Αφού, λοιπόν, οι άνθρωποι δεν θέλουν να βγάλουν χρέος, γιατί δεν τους λέτε ότι θα τους πληρώσετε μόνο το κεφάλαιο, να πάρουν και 0,5% κέρδος, αυτό το ποσοστό που ο Ντράγκι τοκίζει τα λεφτά του και τα άλλα να τα αφήσει εδώ, να μείνουν στον Προϋπολογισμό, να μπορέσει να λειτουργήσει η χώρα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, λέμε ότι λύσεις μέσα στο μνημόνιο δεν υπάρχουν κι ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, χρειάζεται διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που το είχε πει όταν πολλοί άλλοι κοιμόντουσαν και εμφανίζονται σ’ αυτήν την Αίθουσα και λένε ότι είναι οι πρώτοι ή οι μόνοι που το λένε τώρα. Εγώ δε προσωπικά το έχω γράψει και σε βιβλία σε ανύποπτο χρέος.

Η διαγραφή, λοιπόν, του επονείδιστου χρέους είναι το κλειδί -και υπάρχουν και αναλύσεις πάνω σ’ αυτό και πώς μπορεί να γίνει- όπως επίσης οι καταγγελίες των μνημονίων, οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Το λέω, γιατί αυτό το μήνα στην Κρήτη είχαμε συνεχώς εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα ολοκαυτώματα που έκαναν οι Γερμανοί.

Αφού, λοιπόν, θέλετε να τα πούμε όλα, απαντήστε μας στην πολιτική σας, που υποτίθεται πέτυχε, γιατί ο Σόιμπλε ζητάει νέο μνημόνιο; Γιατί δήθεν χάνει η Γερμανία; Απεδείχθη ότι κέρδισε 41 δισεκατομμύρια από την ιστορία των μνημονίων, 9 δισεκατομμύρια μόνο από την Ελλάδα και άλλα 100 δισεκατομμύρια έμμεσα κέρδη, για να σκλαβώσει την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Οι λύσεις είναι αυτές. Σήμερα ο ελληνικός λαός στενάζει και το κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Χρειάζονται πολλά έργα.
Το μήνυμα που εγώ μπορώ να σας φέρω από την Κρήτη είναι ότι δεν πάει άλλο! Ως εδώ και μη παρέκει! Τελείωσε η ιστορία. Αυτά που ξέρατε και νομίζατε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να επιτίθεστε στον ελληνικό λαό, να τα ξεχάσετε. Θα μπούμε μπροστά σε μια μεγάλη σταυροφορία από σήμερα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική και η κυβέρνησή σας η μνημονιακή, για να μπορέσει να απαλλαγεί ο τόπος και να μπορέσει να ζήσει.

Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, να πούμε ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πρώτον, είμαστε υπέρ της επ’ αόριστον αναστολής των πλειστηριασμών για θέματα πρώτης κατοικίας όχι μόνο για οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για οφειλές προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Διότι σήμερα –κι αυτήν τη στιγμή μας ακούν και μας βλέπουν σε όλη την Ελλάδα- υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν και στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο. Η πρώτη κατοικία τους δεν προστατεύεται. Εμείς θέλουμε αυτή τη ρύθμιση και τέτοιου είδους ρύθμιση πρέπει να υπάρξει. Θα έχουμε πρόταση νόμου για το ζήτημα αυτό.
Τοποθετούμενος, λοιπόν, επί των τροπολογιών –απ’ ότι κατάλαβα δεν γίνονται δεκτές, άρα δεν θα συζητηθούν οι δύο τροπολογίες των συναδέλφων - αν έρθουν σε ψηφοφορία υπ’ αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις, θα τις στηρίξουμε. Αλλά δεν νομίζω ότι θα έρθουν.
Η θέση η δική μας είναι αυτή που σας περιέγραψα, μια θέση παρέμβασης που έχει σχέση και με το πάγωμα των τιμών των ειδών διατροφής, διότι ο κόσμος πλέον δεν μπορεί να αντέξει την ακρίβεια.

Λέγατε όλοι οι μνημονιακοί ότι αν έρθει μία αντιμνημονιακή διακυβέρνηση θα πάρει τα σπίτια του κόσμου. Εσείς είσαστε τώρα και η τρόικα και θα πάρετε τα σπίτια του κόσμου. Λέγατε ότι αν κερδίσουν αντιμνημονιακοί, δεν θα πάρουν μισθούς και συντάξεις. Μα δεν παίρνει κανένας τώρα μισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σε σχέση με την καινοτομία, επανερχόμενος στη στρατηγική, λέμε πως εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο επίπεδο και της καινοτομίας, να υπάρξουν Ζώνες Καινοτομίας. Ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο σε ένα επίπεδο αρχής, ως μία αντίληψη που θέλει την κατεύθυνση της οικονομίας. Σας λέμε ,όμως, ότι δεν μπορείτε να κάνετε δουλειά με 60.000 ευρώ κεφάλαιο. Γιατί δεν χρησιμοποιείται άλλα ποσά του Κρατικού Προϋπολογισμού να μπουν και να υπάρξει αυξημένο μετοχικό κεφάλαιο;

Δεν μας αρέσει καθόλου αυτό που λέτε στο άρθρο 5: «οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου μπορούν να πραγματοποιούνται και με δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο». Αφού έχετε ορίσει ότι οι μετοχές ανήκουν στο δημόσιο, το οποίο το εκπροσωπεί ως μέτοχος ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Μακεδονίας, λέτε παρακάτω: «Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών» κ.λπ. «το δημόσιο θα μπορεί να μεταβιβάσει μετοχές σε οποιοδήποτε πρόσωπο από τα προαναφερόμενα στην παράγραφο». Ποιοι είναι αυτοί; Θα μεταβιβάσετε αυτές τις μετοχές στον Υπουργό Οικονομικών;

Στον Υπουργό Μακεδονίας; Προφανώς αναφέρεστε σ’ αυτούς που θα μπουν στη δημόσια εγγραφή μέσω Χρηματιστηρίου. Άρα, σε ιδιώτες. Βάλτε, λοιπόν, μια ρήτρα ότι οι μετοχές αυτές είναι αμεταβίβαστες. Και τελειώνει η  υπόθεση.
Επίσης, δε συμφωνούμε να έχει αθροιστικά τη δυνατότητα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος να είναι ο ίδιος. Και προφανώς θα παίρνει και δύο μισθούς.
Τέλος, είμαστε κάθετοι στην προσπάθεια που κάνετε να περάσετε την ιστορία περί δανεισμού εργαζομένων μέσα από το άρθρο 8. Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό.

Άρα, λοιπόν, για να μην καταχρώμαι του χρόνου, εμείς επί της αρχής στηρίζουμε το  νομοσχέδιο σε μια άλλη λογική όμως. Δηλαδή, για να καταδείξουμε ότι λέμε «ναι» στην καινοτομία, «ναι» στις νέες τεχνολογίες για να είναι ανταγωνιστική η Ελλάδα. Αλλά μια Ελλάδα που θα έχει διαγράψει το επονείδιστο χρέος και θα έχει καταγγείλει μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Στα επιμέρους άρθρα όταν έρθουμε και στις τροπολογίες θα είμαστε συγκεκριμένοι. Γι’ αυτά τα άρθρα που σας είπα είμαστε πολύ αρνητικοί.
Όσον αφορά σε εμένα τουλάχιστον είναι τελευταία φορά που παίρνω το λόγο. Αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση, αλλά δε νομίζω ότι θα μιλήσω. Θα έρθουν συνάδελφοι στο επόμενο Τμήμα.

Το λέω ρητά και κατηγορηματικά να το ξέρετε, κύριε Υπουργέ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και εγώ προσωπικά ξεκινούμε άμεσο αγώνα από τώρα για να ανατρέψουμε την πολιτική σας. Δεν αντέχει η Ελλάδα άλλο. Ο ελληνικός λαός πεινά και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Και επειδή είστε γαντζωμένοι στην εξουσία και δε φεύγετε, με νόμιμο, μαζικό, συνταγματικό, δημοκρατικό τρόπο θα παλέψουμε για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής να πετάξουμε την τρόικα έξω από τη χώρα, να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα».