24 Αυγ 2013

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/08/2013

«Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, περίμενα να γίνει μία πιο ουσιώδης συζήτηση για τα θέματα τα οποία τέθηκαν και αυτό διότι το βασικό στοιχείο είναι ότι η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν είναι ανταγωνιστική. Και δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική, παρά μόνο όταν γίνει η επένδυση –όπως είπαμε- στη γνώση, στην παιδεία, στην καινοτομία. Αυτό για να γίνει, πρέπει να «σπάσει» η υπόθεση μνημόνιο, διότι το μνημόνιο στο κεφάλαιο 2 το περιέχει. Σε αυτό, λοιπόν, περίμενα μία συγκεκριμένη απάντηση, τοποθέτηση, κατεύθυνση, από αυτούς που έχουν ψηφίσει το μνημόνιο.

Όσον αφορά εμάς, έχουμε αναπτύξει τη δική μας στρατηγική. Θα έχουμε και την ευκαιρία στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, όπου ο Πάνος Καμμένος, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι υπόλοιποι θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη και θα παρουσιάσουμε και εκεί αναλυτικότατα το πρόγραμμα δράσης σε επίπεδο οικονομίας.

Θέλω να πω ότι εμείς στηριζόμαστε σε μία οικονομία που πρέπει να αναζωογονηθεί, πρέπει να έχει παραγωγική ανασυγκρότηση, πρέπει να στηριχθεί στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να στηριχθεί σε βασικές βιομηχανίες σημαντικές, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Πάντοτε ως Νότης Μαριάς ήμουν υπέρ αυτής της λύσης- επειδή έχω τοποθετηθεί και αναλύσει σε ανύποπτο χρόνο, από το 2006 το ρόλο της ΛΑΡΚΟ ως πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας- κι επιμένουμε σε αυτό. Το λέω γιατί χθες στη ΛΑΡΚΟ ακούστηκε το όνομά μου ότι δήθεν έχω πει άλλες απόψεις. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι θέλουμε η ΛΑΡΚΟ και ορισμένες στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας.

Επίσης, θέλουμε να πούμε ότι στη βάση αυτή ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο γιατί θεωρούμε ότι οι ζώνες τεχνολογίας, οι ζώνες καινοτομίας, πρέπει να υπάρξουν. Και η εμπειρία από την Κρήτη, όπου υπήρξε το ΙΤΕ, όπου εκεί αναπτύχθηκε η FORTHNET, όπου συνεχίζει το πανεπιστήμιο, το πολυτεχνείο, τα τεχνολογικά ιδρύματα να παίζουν ρόλο, μας δείχνει ότι πρέπει να πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όπου είναι σημαντικό, κύριε Υπουργέ, να συμμετέχουν και οι περιφέρειες, όπως συμμετέχουν, διότι η εμπειρία –στην Κρήτη, τουλάχιστον- έδειξε ότι μπορούν να απογειωθούν.  Aρα, από άποψη αρχής, ακόμα και αν διαφωνούμε με την κατεύθυνσή σας, με το μνημόνιο, θεωρούμε ότι αυτές οι δομές πρέπει να υπάρξουν διότι σύντομα θα υπάρχει μια αντιμνημονιακή διακυβέρνηση για να δώσει τη σωστή κατεύθυνση.
Επί των άρθρων θα τοποθετηθούμε όπως τοποθετηθήκαμε και θα καταψηφίσουμε αυτά που πρέπει να καταψηφίσουμε. Επί του συνόλου, όμως, στο βαθμό που κάνετε δεκτές και τις τροπολογίες που υπάρχουν θα αναγκαστούμε να καταψηφίσουμε.

Δεύτερον, θα αναφερθώ στις τροπολογίες για τους πλειστηριασμούς. Να επισημάνω το εξής. Αύριο ήταν να συζητηθεί μια επίκαιρη ερώτηση που είχα προς τον κ. Στουρνάρα και έχει σχέση με τους πλειστηριασμούς, αφορά τα δάνεια τα οποία δόθηκαν σε ρήτρα ελβετικού φράγκου όπου εβδομήντα χιλιάδες τουλάχιστον δανειολήπτες πήραν αυτά τα δάνεια και πλέον πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους.

Υπήρχε η ερώτηση να μας πει ο κύριος Υπουργός, τι θα γίνει και με αυτούς τους συγκεκριμένους, διότι αυτοί έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με αυτήν τη ρήτρα, δηλαδή ρήτρα ελβετικού φράγκου. Πώς θα πάει; Τι θα γίνει; Δεν έρχεται ο Υπουργός, λοιπόν, για άλλη μια φορά. Απαξιώνεται έτσι η Βουλή. Είναι δεύτερη φορά σε Τμήμα Διακοπής που φέρνω την ερώτηση. Δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία παρά μόνο από Οκτώβρη.

Λέμε, λοιπόν, ότι στο θέμα των πλειστηριασμών έχει γίνει συζήτηση εδώ. Αν θυμόσαστε, υπήρχε μια πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που την συζητήσαμε και τα στοιχεία είχαν τεθεί. Νομίζω έφερε και μια πρόταση, επίσης, για ζητήματα παρεμφερή και το ΚΚΕ και είχαμε συζητήσει του τι είδους παρεμβάσεις θα γίνουν.

Προσέξτε, από τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης που πήραν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα 13 δισεκατομμύρια –με βάση την έκθεση της BlackRock- υπήρξαν για να καλύψουν τα «κόκκινα» δάνεια. Άρα, οι τράπεζες είναι καλυμμένες. Έχει προϋπολογιστεί αυτό το ποσό. Αφού εισπράττουν αυτό, δεν θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχα η ρύθμιση είτε της αναστολής των πλειστηριασμών όπως λέμε εμείς επ’ αόριστον είτε όπως επιμένουμε και εμείς να υπάρξει και μερική σεισάχθεια στα ζητήματα αυτά; Να λοιπόν γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το οποίο μεγεθύνει εν προκειμένω ο κ. Στουρνάρας.

Οι τράπεζες –και απαντώ στον ΣΥΡΙΖΑ που λείπει- δεν χρειάζεται να κρατικοποιηθούν. Οι τράπεζες σήμερα είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου, εφόσον το δημόσιο έχει πάνω από το 80% των μετοχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τι χρειάζεται;
Πρώτον, να φύγουν οι ολιγάρχες από τη διοίκηση και να αναλάβει μια διοίκηση που θα την βάλει το κράτος. Δεύτερον, διαχειριστικός έλεγχος να δούμε τι δάνεια και θαλασσοδάνεια δοθήκαν. Τρίτον, να υπάρξει μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική γιατί αλλιώς θα ξεσπιτωθούν εκατομμύρια Έλληνες με τις λογικές αυτές που θέλουν να προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μας βρει αντίθετους.
Στην τροπολογία με γενικό αριθμό 726 να επισημάνουμε ότι είμαστε κατά, διότι πέρα των άλλων οδηγεί στη διαδικασία των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας. Αφορά χιλιάδες καθηγητές τεχνολογικών ειδικοτήτων, καθηγητές πληροφορικής, αυτοί που είναι στη δευτεροβάθμια και θα πάνε δήθεν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο τέλος θα απολυθούν, άνθρωποι που δουλεύουν στα νοσοκομεία. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία.
Επίσης -και είναι συναφές και με το νομοσχέδιο- δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θέλετε και μιλάτε για τεχνολογική ανάπτυξη τη στιγμή που διαλύετε την τεχνική εκπαίδευση και πάτε τον κόσμο στα ΙΕΚ.
Είναι ξεκάθαρη η δικιά μου θέση και προσωπικά, γιατί ακούω διάφορα. Τα ΙΕΚ είναι άτυπη -δεν έχουν σχέση με την τυπική εκπαίδευση- κατάρτιση. Δεν μπορεί, λοιπόν, να πάει ο κόσμος στα ΙΕΚ. Επιμένω, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στο ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε ένα σοβαρό τεχνολογικό λύκειο για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά.

Προχωρώ στην τροπολογία με γενικό αριθμό 728 για τους οφειλέτες. Ακούστε. Χιλιάδες ραβασάκια πηγαίνουν πλέον σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπου και να πάτε θα σας το δείξουν. Ένας ταξιτζής χθες που μετέφερε τους νεφροπαθείς στους οποίους αναφέρθηκα, μου έδειξε το ραβασάκι 7.000 ευρώ που του ήρθε να πληρώσει. Μάλιστα, μου είπε: «Το κράτος μου χρωστάει για μετακίνηση νεφροπαθών 2.000 ευρώ. Να πάω να δώσω το ραβασάκι να γίνει συμψηφισμός;»
Δεν μπορεί το θέμα να προχωρήσει με τις ρυθμίσεις που φέρνετε, κύριε Υπουργέ.
Διότι εδώ ποια κατάσταση διατηρείτε; Πρώτον, βάζετε προσαυξήσεις. Κεφαλαιοποιείτε τις προσαυξήσεις και τα επιτόκια και τους τόκους, κλπ. Δεν γίνεται αυτό.
Επιπλέον να σας πω και κάτι άλλο; Αυτοί οι οποίοι δεν πλήρωσαν ασφαλιστική εισφορά και δεν είχαν βιβλιάριο υγείας τώρα τους λέτε να πληρώσουν τα παλιά για να προχωρήσουν.
Μα γιατί να σας πληρώσει τις παλιές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, αφού δεν του είχατε δώσει ούτε βιβλιάριο, ώστε να μπορέσει να πάει στο νοσοκομείο τότε; Τρέχει ο κόσμος στα κοινωνικά ιατρεία. Γι’ αυτό λέμε ότι  αυτή η ρύθμιση –που εμείς θα πούμε «ΠΑΡΩΝ»- δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να προχωρήσουμε πραγματικά.
Για την τροπολογία που έφερε ο κ. Κουκουλόπουλος να πούμε το εξής: Εμείς επισημαίνουμε ότι είναι εκπρόθεσμη, επισημαίνουμε αυτή τη διαδικασία. Θεωρούμε -και θα την ψηφίσουμε- ότι πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη.

Στην άλλη τροπολογία, κύριε Υπουργέ, έχετε ένα σημείο που πρέπει να το προσέξετε διότι έτσι όπως το είπε ο συνάδελφος του ΚΚΕ, δεν είναι μόνο οι τρεις υπάλληλοι. Λέτε: «Οι δαπάνες που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθοδοσίας και λειτουργίας της εταιρείας. Δεν ξέρεις πόσες δαπάνες έχει η εταιρεία και για ποιο λόγο, συμπεριλαμβανομένων και εξόδων μετακίνησης. Δηλαδή εδώ βάζετε πάρα πολλά πράγματα. Την τελευταία στιγμή εμείς αυτό θα το καταψηφίσουμε.

Επομένως, κυρία Πρόεδρε, θεωρούμε ότι σ’ αυτή την ιστορική και κρίσιμη στιγμή που συζητούμε σήμερα, που τελειώνει ουσιαστικά η λειτουργία του Α’ Τμήματος Διακοπής και πάμε σε μια δεύτερη φάση, το βασικό –και να το καταλάβετε οι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης- που ζητάει ο ελληνικός λαός είναι να σταματήσει η πορεία προς τον κατήφορο, να σταματήσει η ιστορία μνημόνιο. Μόνο με μια καταγγελία του μνημονίου και διαγραφή του επονείδιστου χρέους μπορούμε να προχωρήσουμε.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παλέψουμε πρακτικά μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά μαζί με τον ελληνικό λαό εκτός Κοινοβουλίου».