20 Οκτ 2014

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις περσινές πλημμύρες σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Ψέριμο.

Στρασβούργο, 20/10/2014.

                                                                  Δελτίο Τύπου

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποτύχει πλήρως στον ρόλο του ιδίως όσον αφορά στην αποζημίωση των πληγέντων από πλημμύρες στην Ελλάδα, επισήμανε σήμερα μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Έτσι, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου 2013 στην Ρόδο, στην Κω, στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν.
Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Αττική το Φεβρουάριο 2013 όταν και θρηνήσαμε μια νεκρή συμπολίτη μας.
Πέραν όμως της ανακούφισης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών σε νοικοκυριά και σε υποδομές, παρατήρησε ο Νότης Μαριάς, θα πρέπει να υπάρξει μια σύγχρονη αντιπλημμυρική πολιτική σε όλα τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ούτως ώστε τόσο τα αστικά κέντρα όσο και η ύπαιθρος να μην υφίστανται ανεπανόρθωτες ζημιές.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ιδίως στις περιοχές όπου τα καταστροφικά αποτελέσματα των πλημμυρών αποκτούν διασυνοριακά χαρακτηριστικά, όπως είναι η συνεχής υπερχείλιση του ποταμού Έβρου λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων στη Βουλγαρία, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών της Κομισιόν με Ελλάδα και Βουλγαρία για την χρηματοδότηση συντονισμένων αντιπλημμυρικών έργων και στις δύο χώρες.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ότι χρειάζεται νέος σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής πολιτικής της Ε.Ε. που θα λαμβάνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές.