Βρυξέλλες, 22/1/2015.
Δελτίο Τύπου
Και νέα παρέμβαση στην Ευρωβουλή αυτή τη φορά για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των ψαράδων του Ηρακλείου έκανε σήμερα Πέμπτη 22/1/2015 με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισήμανε στην Ερώτησή του ότι λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη ο Βιολογικός Καθαρισμός της ΔΕΥΑ Ηρακλείου συνεπεία των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινόμενων που έπληξαν την περιοχή απαγορεύτηκε η αλιεία στον Κόλπο του Ηρακλείου και σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τις ακτές με συνέπεια να υφίστανται καθημερινή ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη οι ψαράδες της περιοχής.
Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πλήρη αποζημίωση των φτωχοποιημένων από το μνημόνιο ψαράδων του Ηρακλείου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε ευρώ στο Ειδικό Ταμείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προβλέπει αποζημιώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:
«Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών που έπληξαν το Ηράκλειο της Κρήτης πρόσφατα, ο σταθερός και κινητός εξοπλισμός του Βιολογικού Καθαρισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) υπέστη σοβαρές ζημιές και τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Συνακόλουθα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οι αρμόδιες αρχές απαγόρευσαν προσωρινά την αλιεία ψαριών και θαλασσινών στον Κόλπο του Ηρακλείου και σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από την ακτή.
Η οικονομική ζημιά λόγω της απαγόρευσης αλιείας ανέρχεται στα 200 ευρώ ημερησίως για κάθε ένα από τα 60 συνολικά αλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια άνω των 12.000 ευρώ ημερησίως για τους φτωχοποιημένους από το μνημόνιο ψαράδες του Ηρακλείου.
Ταυτόχρονα από δημοσιεύματα προκύπτει ότι το Ειδικό Ταμείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προβλέπει αποζημιώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν διαθέτει κονδύλια προκειμένου να αποζημιωθούν οι ψαράδες του Ηρακλείου ενώ παράλληλα είναι αδύνατη η καταβολή κονδυλίων από άλλα αποθεματικά του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 καθώς τα κονδύλια αυτά έχουν ήδη κλειδώσει για άλλες δράσεις.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή τι κονδύλια και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος πρόκειται να διαθέσει λόγω της κατά τα άνω έκτακτης ανάγκης για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των ψαράδων του Ηρακλείου Κρήτης;».