23 Ιουν 2015

Νότης Μαριάς: Τρόικα και ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα.



Αθήνα, 23/6/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άρθρο του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά που δημοσιεύτηκε στην KontraNews της Κυριακής 21/6/2015, σελ. 7 με τίτλο «Τρόικα και ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του άρθρου:

«ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι ενεργειακές καταναλωτικές ανάγκες βαίνουν αυξανόμενες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενέργεια αποτελεί αναπτυξιακό και κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση οι πάντες, χωρίς αποκλεισμούς για να σταματήσει η ενεργειακή φτώχεια. Έτσι, η Ευρώπη οφείλει να θεσπίσει κοινούς κανόνες  ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώξει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης, η οποία δεν θα  επιτείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ε.Ε. Οφείλει λοιπόν να επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης με κοινές αρχές, εντός του οποίου τα κράτη μέλη της Ένωσης θα διατηρούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ως προς την άσκηση της ενεργειακής τους πολιτικής και θα αξιοποιούν τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές.
Αυτό σημαίνει ενότητα στη διαφορετικότητα των διαφόρων κρατών μελών. Σημαίνει συντονισμό δράσης αλλά και ευελιξία. Σημαίνει κοινή στρατηγική αλλά και αξιοποίηση της αρχής της επικουρικότητας.
Ταυτόχρονα η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην μετατραπεί η ενεργειακή αγορά σε χώρο όπου θα κυριαρχούν μονοπωλιακοί ενεργειακοί γίγαντες, όπως ακριβώς συμβαίνει στο χώρο του πετρελαίου.
Για το λόγο αυτό η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια οφείλει να αποσκοπεί σε βάθος χρόνου στη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας για τα κράτη μέλη της Ένωσης ώστε αυτά να εξαρτώνται ολοένα και λιγότερο από τις εισαγωγές ενέργειας.
Σε σχέση με την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι η πατρίδα μας θα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός μεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ενεργειακό κόμβο αξιοποιώντας τόσο τον αγωγό TAP όσο και τον GREEK STREAM, καθώς επίσης  και το υγροποιημένο αέριο. Αφετέρου θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να αξιοποιήσει χωρίς δεσμεύσεις και χάριν του δημοσίου συμφέροντος το φυσικό αέριο και πετρέλαιο που βρίσκεται στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). 
Για το λόγο αυτό πρέπει η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα δημόσιο φορέα ερευνών και αξιοποίησης των  πλουτοπαραγωγικών πηγών της χωρίς κηδεμονία από την τρόικα και τους δανειστές.
Η τρόικα, όμως,  παραβιάζει βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να  επεμβαίνει στο πεδίο άσκησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας εμμένοντας  στην μνημονιακή της πολιτική.
Αναλυτικότερα, η τρόικα πιέζει την Ελληνική κυβέρνηση για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής και στον τομέα της ενέργειας,  με την  διάσπαση της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ αλλά και του ΑΔΜΗΕ. Ακόμη πιέζει για αύξηση του ΦΠΑ στο 23%  στο ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ρεύματος, ενώ επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα τοποθετούν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού.
Ταυτόχρονα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται ήδη στα ύψη έπειτα από απαίτηση της τρόικας για εξίσωση  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Sefcovic, δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, προκειμένου να αξιοποιήσουν χωρίς εξωτερικές απειλές τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ τους.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα το κόστος ενέργειας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι δυσβάσταχτο και αποτελεί «ζήτημα ζωής και θανάτου» η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τη στιγμή που στη χώρα μας λόγω της τρόικας και των μνημονίων υφίσταται μεγάλη ενεργειακή φτώχεια, καθώς πάνω από 300.000 νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Για το λόγο αυτό έχουμε τονίσει με συνεχείς μας παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να λάβει μέτρα για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα. Οφείλει  να πάψει να προβάλει εμπόδια στην άμεση και δωρεάν ηλεκτροδότηση των χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών στην Ελλάδα και να ζητά αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Γιατί η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ενεργειακή φτώχεια».