24 Ιουλ 2015

Στη σέντρα βγάζει την Τουρκία η Φ. Μογκερίνι μετά από Ερώτηση του Νότη Μαριά.



Βρυξέλλες, 24/7/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου σε Ερώτηση του Έλληνα Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή.

Στη σέντρα βγάζει την Τουρκία η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φ. Μογκερίνι μετά από Ερώτηση που κατέθεσε στις 2/3/2015, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες»,  Καθηγητής Νότης Μαριάς, με θέμα την «Κατάφωρη παραβίαση του Ελληνικού FIR και της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από την 1/3/2015 Τουρκική ΝΟΤΑΜ».
Όπως επισήμανε η Φ. Μογκερίνι η Ευρωπαϊκή Ένωση:  «Εκφράζει εκ νέου σοβαρές ανησυχίες και προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία τριβής ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
Για το λόγο αυτό η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο».
Στην ερώτησή του προς τη Φ. Μογκερίνι  ο  Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, επισήμανε ότι η Τουρκία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με τη σχετική Τουρκική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε 1/3/2015 και με την οποία δέσμευσε παρανόμως από 2/3/2015 έως 31/12/2015 μεγάλη περιοχή του Αιγαίου που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.
Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε από την Φ. Μογκερίνι να καταδικάσει την παραπάνω παράνομη Τουρκική ΝΟΤΑΜ που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνής αερομεταφορές  και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ακυρωθεί η εν λόγω παράνομη Τουρκική ΝΟΤΑΜ.
Η Ερώτηση του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ώρες η Τουρκία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Χτες 1/3/2015 η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει παρανόμως από 2/3/2015 έως 31/12/2015 μεγάλη περιοχή του Αιγαίου που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον παράνομο τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής, επηρεάζοντας άμεσα τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130 και θέτοντας σε κίνδυνο τις αερομεταφορές από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και αντιστρόφως.
Η καταληκτική γραμμή χάραξης της τουρκικής ΝΟΤΑΜ δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα αλλά και από τον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και τα Ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του εδάφους της Λήμνου.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή της ΕΕ:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου: πρώτον να καταδικαστεί η παραπάνω παράνομη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνής αερομεταφορές, και δεύτερον να ανακληθεί άμεσα η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ;»

Η Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Απάντηση της Αντιπροέδρου Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής.
Η Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα και έλαβε υπό σημείωση ότι έχει επιλυθεί διμερώς.  Η Επιτροπή υποστηρίζει τη διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και  Τουρκίας.

Στα συμπεράσματά του, της 16ης Δεκεμβρίου 2011, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Ως εκ τούτου, η Ένωση εκφράζει εκ νέου σοβαρές ανησυχίες και προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία τριβής ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλες τις σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές».