24 Αυγ 2015

ΟΧΙ στη γερμανοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.



Ηράκλειο, 24/8/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άρθρο του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά που δημοσιεύτηκε στην Kontranews της Κυριακής 23/08/2015, σελ. 4, με τίτλο «ΟΧΙ στη γερμανοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του άρθρου:

ΟΧΙ στη γερμανοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του πολιτικού κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

Το μνημόνιο 3 συνεχίζει τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής, συμπεριλαμβανομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ορυκτός πλούτος, κλπ). Ήδη με το πρόσχημα της ιδιωτικοποίησης, η κυβέρνηση κατ’ εντολή της Μέρκελ δρομολογεί την παραχώρηση για 40 συν 10 χρόνια 14 περιφερειακών αεροδρομίων της πατρίδας μας στην κρατική γερμανική εταιρεία Fraport. Επομένως, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση αλλά για ανακρατικοποίηση. 
Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, στην Fraport παραχωρούνται τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.
Μέτοχοι της Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης με ποσοστό 31,35%, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης με ποσοστό 20,2%, η Lufthansa με ποσοστό 8,45% και η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited.
Έτσι, αυτή την φορά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δε θα τα εκμεταλλεύεται το ελληνικό δημόσιο αλλά γερμανικά κρατικά συμφέροντα. Να σημειωθεί ότι η Fraport διατηρεί κυρίαρχη θέση στην εκμετάλλευση αεροδρομίων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Επομένως, εκτός από την εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που αποτελεί κομβικό αερολιμένα για τις αερομεταφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Fraport εκμεταλλεύεται, επίσης, τα αεροδρόμια του Ανόβερου, της Αγίας Πετρούπολης, της Βάρνας, του Μπουργκάς, της Αττάλειας, του Νέου Δελχί, του Σιάν στην Κίνα, του Ντακάρ και της Λίμα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Fraport διαχειρίζεται αεροδρόμια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τα οποία είναι ανταγωνιστικά προς τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.  Έτσι, η Fraport και η Lufthansa αποκτούν κυρίαρχη μονοπωλιακή θέση στην ελληνική τουριστική αγορά κατά παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελεύθερου ανταγωνισμού. 
Επιπλέον, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι με την παραχώρηση των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης και Χανίων παραβιάζονται οι διατάξεις του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων, αφού στα δύο αυτά αεροδρόμια εκτελούνται έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Για τους παραπάνω λόγους, όπως έχουμε ήδη δεσμευτεί και κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων που έγινε στη Ζάκυνθο προχωρούμε σε κατάθεση ερώτησης-καταγγελίας στην Ευρωβουλή με την οποία καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει προκειμένου να ακυρωθεί η παραπάνω δήθεν ιδιωτικοποίηση και η συνακόλουθη παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων  στη  Fraport.  Το ερώτημα που ανακύπτει είναι, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει τελικά ως θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οφείλει να τηρεί την εφαρμογή του Δικαίου της Ε.Ε., οπότε και θα προχωρήσει σε διαδικασίες για την ακύρωση της παραπάνω δήθεν ιδιωτικοποίησης ή θα ενεργήσει ως μέλος της Τρόικας η οποία επέβαλε την παραπάνω παραχώρηση των 14 περιφερειακών  αεροδρομίων στη Fraport.
Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί  ότι με την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ιδίως των περιφερειακών αεροδρομίων  του Αιγαίου, όπως  της Μυτιλήνης, Κω, Ρόδου και Σάμου δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι εθνικής ασφάλειας για την πατρίδα μας, ενόψει της στρατηγικής θέσης που κατέχουν τα αεροδρόμια αυτά, όπως άλλωστε και το αεροδρόμιο των Χανίων, στην εθνική άμυνα της χώρας.
Επομένως, είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη των νεομνημονιακών δυνάμεων  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  που στηρίζουν τη δήθεν ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, παραχωρώντας τα στην Fraport.