11 Ιαν 2017

Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία

Αθήνα, 9/1/2017.

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «The Guardian» οι ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν καθώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα καταρρέει. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους να αποδίδονται σε αυτές.

Η μαζική ανεργία και η φτώχεια που πλήττουν την ευρωπαϊκή κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης και της κρίσης δημοσίου χρέους οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην περιθωριοποίηση και τελικά στον περιορισμό του δικαιώματος ίσης πρόσβασης των ευρωπαίων πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 168 της ΣΛΕΕ, η δράση της Ένωσης, η οποία συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, αποβλέπει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στην πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας σε όλες τις μορφές της και στην αποτροπή των πηγών κινδύνου για την σωματική και ψυχική υγεία. Στην Ελλάδα όμως τα μνημόνια που επέβαλε η τρόικα μείωσαν δραστικά τις δαπάνες υγείας με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία σημαντικών Υπηρεσιών Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα: