3 Αυγ 2020

ΑΡΘΡΟ: Την ώρα που ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά, η ΕΕ δίνει στην Τουρκία πεσκέσι πάνω από 10 δις ευρώ


Αθήνα, 3/8/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ


Την ώρα που ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά,  η ΕΕ δίνει στην Τουρκία πεσκέσι πάνω από 10 δις ευρώ



Την ώρα που ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά, η ΕΕ δίνει  στην Τουρκία πεσκέσι πάνω από 10 δις ευρώ.

1.Ειδικότερα με την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21/7/2020 στις Βρυξέλλες για το πακέτο των 1,074 τρις ευρώ του  Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου  2021-2027, οι ηγέτες της ΕΕ φρόντισαν να μην αφήσουν παραπονούμενη την Τουρκία. Έτσι ενέκριναν κονδύλι  12,5 δις ευρώ για προενταξιακή βοήθεια των χωρών που έχουν αναγνωριστεί ως υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Όπως είχαμε επισημάνει (Κυριακάτικη Κontra News 14/6/2020), σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν, αλλάζει και η σχετική διαδικασία και για πρώτη φορά στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας δεν επιμερίζονται τα σχετικά κονδύλια ανά χώρα αλλά η ΕΕ θα διαθέσει το νέο πακέτο της προενταξιακής βοήθειας των 12.565 εκατ. ευρώ  εν συνόλω για όλες τις υποψήφιες χώρες στη βάση ανταγωνιστικών προγραμμάτων που θα υποβάλλουν οι εν λόγω χώρες.  Καθώς η τουρκική οικονομία ως μέγεθος και ισχύ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων υπό ένταξη χωρών αναμένεται να ενθυλακώσει πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά που θα έπαιρνε με την παλαιά μέθοδο.

Έτσι η Άγκυρα ετοιμάζεται «να καθίσει πρώτο τραπέζι πίστα» και για τον λόγο αυτόν, μετά την πρώτη ανακοίνωση της Κομισιόν για το νέο πακέτο για προενταξιακή βοήθεια της περιόδου 2021-2027, συγκάλεσε ήδη σύσκεψη όλων των τουρκικών υπουργείων υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών και αρμόδιου για ευρωπαϊκής υποθέσεις Faruk Kaymakci προκειμένου να «καμακώσει» κυριολεκτικά το «ψητό» (Anadolu Agency 14/5/2020). Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ερντογάν στις 9 Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης, ότι δήθεν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ!!! Με τη δήλωσή του αυτή ο Ερντογάν προσπαθούσε να παρακάμψει τις αντιρρήσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας. Και πράγματι αφού προηγήθηκαν συνεννοήσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα ο Επίτροπος της ΕΕ για τις σχέσεις γειτονίας και τη διεύρυνση Oliver Varhely ανακοίνωσε ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφίων χωρών της ΕΕ που πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 (
Capital.gr 2/6/2020).
Στο διάστημα 2014-2020 η Άγκυρα μόνο στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας (IPA) χρηματοδοτήθηκε με 3,5 δις ευρώ τα οποία αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση σημαντικών τομέων της τουρκικής οικονομίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και ιδίως των αγωγών φυσικού αερίου, στον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, κλπ. Μάλιστα στο διάστημα 2007-2020 η Άγκυρα μόνο στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας (IPA) έχει λάβει 9,3 δις ευρώ σύμφωνα με ομολογία της ίδιας της Τουρκίας (Daily Sabah 14/5/2020).
Επιπλέον στα παραπάνω κονδύλια της προενταξιακής βοήθειας θα πρέπει να προστεθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ ως χαμηλότοκα δάνεια που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ενδεικτικά μόνο το 2014 χρηματοδότησε την Τουρκία με 2,1 δις ευρώ.

Επίσης η Τουρκία χρηματοδοτήθηκε  από τις Βρυξέλλες με τουλάχιστον 6 δις ευρώ για το δήθεν προσφυγικό τη στιγμή μάλιστα που ενισχύει τα δουλεμπορικά κυκλώματα και γεμίζει τα νησιά του Αιγίου με χιλιάδες παράνομους μετανάστες οργανώνοντας ταυτόχρονα και αλλεπάλληλα «ντου» δήθεν προσφύγων στον Έβρο.
Όμως η νέα ευρωπαϊκή προίκα προς τον Ερντογάν δεν σταματά εδώ. Στα παραπάνω κονδύλια της νέας προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το διάστημα 2021-2027 πρέπει επίσης να προστεθούν:
2.Tα κονδύλια που θα λάβει η Τουρκία για την δήθεν αντιμετώπιση του προσφυγικού, αφού απαιτεί τουλάχιστον 3 δις ευρώ.
3.Ο πακτωλός χαμηλότοκων δανείων που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

4.Τα κέρδη των τουρκικών επιχειρήσεων καθώς η Άγκυρα προετοιμάζεται να μπει και στο παιχνίδι για τα κονδύλια των 750 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

5.Και το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η πρόσφατη ενίσχυση της  Άγκυρας για το δήθεν προσφυγικό με νέα κονδύλια της ΕΕ που ανέρχονται σε 485 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε σκληρό συνάλλαγμα που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει ΕΕ και ΕΚΤ και για swap νομισμάτων χωρίς αποτέλεσμα (;) μέχρι στιγμής.

Ενώ  λοιπόν οι διάφοροι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν στα λόγια την βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς και τις απειλητικές δράσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και προετοιμάζονται δήθεν για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, την ίδια στιγμή εγκρίνουν απλόχερα τον παραπάνω πακτωλό κονδυλίων προς την Τουρκία.

Έτσι αφού για άλλη μια φορά ο Ερντογάν «τα πήρε χοντρά» από την ΕΕ με την γνωστή εκβιαστική του πολιτική, κάνει πλέον και την δήθεν παραχώρηση,  παγώνοντας  τις παράνομες έρευνές του στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να ξεκινήσει ελληνοτουρκικός διάλογος υπό την σκέπη της Γερμανικής Προεδρίας με στόχο τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Αυτό θα πει ανατολίτικο παζάρι.

Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση ευχαριστεί τη Γερμανία για τη διαμεσολάβησή της όπως ευχαρίστησε και ο Σημίτης τους Αμερικάνους για τα Ίμια!!!
Όμως ο Ελληνικός λαός δεν δέχεται καμιά συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο και στέλνει το μήνυμα στον Ερντογάν: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.